Затвор за ревнивеца от Шекера, който се опита да убие съсед

Автор: Plovdiv Now 558
Затвор за ревнивеца от Шекера, който се опита да убие съсед

Тунджай Филипов, който опита да убие съсед в Шекера, получи окончателната си присъда. Той ще изтърпи 6 години затвор, след като Върховният касационен съд потвърди присъдата на Апелативен съд – Пловдив.

Тунджай беше подсъдим за това, че направил опит умишлено да умъртви другиго, като деянието е останало недовършено, поради независещи от волята на дееца причини, и за това, че е държал огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешение.

На 1 януари 2018 г., в Пловдив, обвиняемият Тунджай Филипов отишъл в дома на майка си, за да й поиска пари за цигари. Нея я нямало и той решил да изчака да се върне. Заедно с него в стаята били сестра му и жената, с която живеел. Малко след това към тях се присъединил и пострадалият Николай Пенчев, на 36 г., като двамата мъже седнали да се почерпят с алкохол.

След около един час обвиняемият излязъл и отишъл до другата стая, откъдето взел незаконно притежаван пистолет, марка „Ekol", който бил зареден с един патрон. Върнал се в стаята и седнал на стола. Николай стоял прав до вратата на стаята. Обвиняемият насочил пистолета в коремната област на Николай и възпроизвел изстрел. Пострадалият паднал на земята, като двете жени, които били в стаята, го вдигнали и хванали от двете страни, след което го извели от дома и завели до къщата му, намираща се на същата улица.

Те го оставили в двора. Пострадалият започнал да вика за помощ. Свидетелка го чула и се обадила на тел. 112. В болницата била извършена животоспасяваща операция на Николай. Според съдебно-медицинската експертиза нараняването в коремната област е причинило разстройство на здравето, временно опасно за живота.

Върховният касационен съд пише в мотивите си, че Апелативният съд правилно е определил наказанието за подсъдимия под най-ниския предел на предвиденото в закона, поради наличието на изключително смекчаващо вината обстоятелство – поведението на пострадалия. Последният като гост на подсъдимия, на рождения му ден, си е позволил в негово присъствие и на жената с която живеел, да извърши непристойни действия спрямо сестра му като я опипвал по гърдите, с което сериозно е накърнил достойнство на подсъдимия.

Взети са предвид като смекчаващи вината обстоятелства младата му възраст и чистото му съдебно минало, направените самопризнания. Не са пренебрегнати и отегчаващите обстоятелства – употребата на алкохол и високата степен на обществена опасност, предвид механизма на осъществяването му.

 За това върховните магистрати считат за правилна преценката на апелативните съдии за наличието на изключителни смекчаващи обстоятелство и смятат за справедливо отмерено наказанието от 6 години лишаване от свобода.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина