Кампания „Весели очички“ обхваща всички детски градини в “Северен“

Автор: Plovdiv Now 7356
Кампания „Весели очички“ обхваща всички детски градини в “Северен“

Безплатни профилактични прегледи на очите на децата под наслов „Весели очички“ се проведоха в ДГ „Бреза“ в район „Северен“. Кампанията се организира от Лайънс клубовете „Пловдив“, „Филипополис“ и „Евридика“, съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи. Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев, Йови Нанов, Анета Попова и Мария Бранова дадоха начало на благородната инициатива.

Специалисти извършиха на място безплатно профилактично безконтактно изследване на зрението на децата. Десислава Данчева, която реализира прегледите, обясни че процедурата се осъществява с последно поколение портативен авторефрактометър Mobile Vision Screener PlusopiX S12c.

Апаратът е закупен от трите Лайънс клуба в града под тепетата, като е дарен на Центъра за рехабилитация на слепи. Камерата наподобява фотоапарат и чрез звук за кратко време се привлича вниманието на детето и се улавят двете очи в бял правоъгълник. Изследването се извършва автоматично. По този начин се проверява рефлексът на роговицата и нередности свързани с нея, извършва се изследване за късогледство и далекогледство, астигматизъм и се сравняват размерите на зеницата на двете очи.

“Приветствам инициативата особено когато грижите са насочени към децата. Малчуганите винаги имат нужда от специално внимание, така че благодарим на Лайънс клубовете за обществената ангажираност и добрите дела, насочени към най-малките. С надежда съм, че благородното начинание ще изпълни предназначението си да сигнализира на родителите за евентуални проблеми, свързани със зрението на техните деца“, каза Стоян Алексиев.

„Много сме щастливи, че тази кампания се приема изключително позитивно от родители и директори на детските градини, защото резултатите от нея алармират за проблемите на детското зрение и по този начин се вземат навременни мерки за отстраняването им“, коментира Анета Попова –паст президент на Лайънс клуб „Филипополис“.

Близо 300 възпитаници на седемте детски заведения в района от набор 2014 г. ще бъдат преглеждани след информирано съгласие на родителите по предварителен график до 2 март.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина