Йордан Таков, двойният убиец от Пловдив, отново поиска домашен арест

Автор: Plovdiv Now 2610
Йордан Таков, двойният убиец от Пловдив, отново поиска домашен арест

Йордан Таков, двойният убиец от Пловдив, е подал молба до Апелативен съд, с която иска да му бъде изменена мярката за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека. 

Припомняме, че на 26 ноември Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/. След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана.

Магистратите не уважиха молбата на Таков и потвърдиха най-тежката мярка. 

Апелативният съд прецени, че събраните до момента доказателства – свидетелски показания, документи,  съдебномедицински експертизи на пострадалите, съдебно психолого-психиатрична експертиза на обвиняемия, балистична експертиза, комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза, а също и обясненията на обвиняемия, водят до потвърждаване на извода на Окръжния съд за неразколебано обосновано предположение за съпричастност на Таков  към деянието, в което е обвинен.

Съдът смята, че при исканата от обвиняемия по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“ има опасност той да извърши престъпление. Магистратите се аргументираха с обществената опасност на престъплението и характеристичните данни на Йордан Таков, които го  очертават като хладнокръвна личност, която би могла да действа отново, ако бъде предизвикана по съответен начин. Относно аргументите на защитата за дългия период на задържане от 13 месеца за обвиняемия, съдът прецени, че поради изключителната фактическа и правна сложност на делото, срокът е в рамките на допустимото.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

На 26 ноември 2020 година се навърши една година от жестокото убиство. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина