В съда днес по делото Таков - скандали, остри реплики и грозни обиди

Автор: Plovdiv Now 8284
В съда днес по делото Таков - скандали, остри реплики и грозни обиди

Автор: Георги Тошев

Със скандали, остри реплики и грозни обиди протече поредното заседание по случая с двойното убийство на баща и син Ботеви, разстреляни в квартал "Гагарин". Обвиняем за тежкото престъпление е Йордан Таков - първи братовчед на Васил Ботев и бизнес партньор на Христо Ботев, пише trafficnews.bg.

Днешното поредно заседание продължи с разпита на свидетели, както и изслушване на съдебните експертизи. Пред магистратите Таков даде частични обяснения, свързани с твърденията, че е заплашвал строителни работници, които са работели по къщата му.

По време на предишно съдебно заседание, свидетел разказа, че Йордан е заплашил дюлгерите и дори им заявил, че ще им запали буса. Днес, по искане на адвокат Давчев, бяха разпитани двама мъже, работници по къщата на Таков. Те заявиха пред магистратите, че Йордан е изключителен точен и коректен човек. Докато са работили заедно, те не са имали никакви проблеми с него – винаги е бил точен, коректен, отзивчив и е помагал с каквото може. Никога не се имали конфликт и не са получавали заплахи.

След тях на скамейката застана и Таков:

"Къщата още не е довършена, завършил съм само грубия строеж. Все още няма Акт 15. Не съм заплашвал никой. Христев, който каза това е най-добрият приятел на Христо Ботев", каза Йордан Таков.

Думите му предизвикаха дъщерята на убития Васил и сестра на Христо – София Ботева, да го попита, дали затова е "раздал справедливост". Таков от своя страна се обърна към нея с грозната дума "боклук", а след това отново подчерта, че се е защитавал и е искал само да спаси живота си. Грозната реплика предизвика емоционални изблици и остра изказвания в залата и се наложи съдията да повиши тон, за да овладее напрежението между страните.

„Не съм раздавал справедливост, спасявах си живота, докато бях заклещен в ъгъла”, отвърна Таков. Емоциите и при него взеха връх и той през сълзи добави „съжалявам, че останах жив”.

В заседанието бе приета допълнителната съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Йордан Давчев, представляващ защитата на Таков, оспори психологическата експертизата с мотивите, че не е пълна, обективна и оценката на вещите лица е неточна. Той поиска да се запознаят подробно с това, дали Йордан Таков е извършил престъплението под въздействие на страх, уплаха и смущение. Давчев поиска повторна или допълнителна експертиза със специалисти извън Пловдив. Съдът от своя страна не прие доводите на адвоката, като констатира, че настоящата експертиза е пълна и експертна и няма основателни аргументи за повторна или допълнителна такава.

Делото бе отложено за нова дата. Причината - недовършена експертиза.

Междувременно Йордан Таков поиска да се прибере у дома и заедно с адвокатът му поискаха промяна на мярката в по-лека. Таков е в затвора от две години два месеца, а защитникът му поиска да бъде пуснат под гаранция или домашен арест.

 Той за пореден път настоя за справедливост, подчертавайки, че не е убиец, а жертва. 

Имам честно и почтено семейство, няма как да не проявявам емоция. Аз най-много искам да се разкрие истината. Ако съдът реши да ми промени мярката, аз гарантирам, че всичко ще бъде наред. На въпрос на съдията какво предпочита – домашен арест или гаранция, Таков отвърна „искам справедливост”.

Адвокат Давчев добави, че 2 години и 2 месеца е прекомерен срок за задържане и са изиграли своята възпитателна роля.

„Таков е с чисто съдебно минало и има семейство, което се нуждае от него. Той е изключително отговорен”, допълни адвоката.

Съдът от своя страна реши, че делото не е изяснено и не са на лице нови обстоятелства, за да променят мярката в по-лека.

Делото бе отложено и ще продължи в края на февруари. Причината - недовършена експертиза.

По време на следващото заседание ще бъде призован един от ключовите свидетели в казуса - Иван Нейчев, съдружник на Йордан и Христо, който днес не се яви в залата, както и вещи лица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина