Ударна гражданска инициатива в Пловдив! 40 дървета “бранят“ парка зад “Санкт Петербург“

Автор: Ива Модова 5386
Ударна гражданска инициатива в Пловдив! 40 дървета “бранят“ парка зад “Санкт Петербург“

Ударна гражданска инициатива тече в този момент в Пловдив. Стотина жители на район "Северен", заедно с децата си, дойдоха, за да засадят 40 дървета в парка зад хотел "Санкт Петербург". Над 900 човека вече са се разписали в подписката за опазване на парка от застрояване, като бъде закупен или отчужден от Община Пловдив. Документът ще бъде внесен в Общинския съвет в Пловдив тази сряда, когато заседават местните власти. 

Над 100 човека ще присъстват лично на сесията на ОбС Пловдив, като те ще отправят искане в най-кратък срок месният парламент да даде отговор за съдбата на парка. Протестиращите срещу отнемането на зелената зона за изпълнение на инвестиционен интерес, поискаха лично кметът Иван Тотев да дойде на място и да се ангажира с казуса. 

Хората са категорични, че няма да се откажат от исканията си и ако е необходимо всеки ден ще бъдат в парка. В момента прииждат още граждани с кирки и лопати, които ще се включват в офанзивата със засаждане на дървета, като паралелно с това продължава да тече и петицията. Припомняме, че в зоната имаше сериозна сеч пред последните няколко седмици, като именно това стана основа за реакцията на пловдивчани. Теренът от 16 декара е частен и попада в активите на „Парадайс гардън резиденс”, но въпреки това няма разрешение за измяна на статута на зелена площ. 

Днес представители на сформирания граждански комитет за опазване на парка са били на среща с районния кмет Ральо Ралев. Активистите твърдят, че по време на разговора са научили, че санитарната сеч е неправомерна. 

"Районният кмет ни каза, че е дал разрешение на собственика на парцела да извърши санитарна сеч на 3 дървета, а реално са засегнати около 30", обясни Асен, който е един от водещите в гражданската опозиция, пред репортер на PlovdivNow.bg. От неговите думи стана ясно, че през уикенда работници са започнали да поставят огради на парка, а дейността им е била пресечена със Заповед на районния кмет Ральо Ралев. Асен допълни, че към момента собственика на терена Байрям Солак през фирма „Парадайс гардън резиденс” е подал жалба срещу заповедта. 

Днес мястото е посетено и от еколози от район "Северен", които са извършили огледи и замервания в зоната и се очаква да излязат с позиция. Дърветата, които се засаждат днес, са предоставени от районната администрация, като както TrafficNews.bg пита районният кмет също се разписа в подписката за спасението на парка. 

Към момента, въпреки предприетата сеч и поставяне на ограждения, собственикът Байрям Солак отрича да е внасял или да има инвестиционно намерение за имота, но в предишно интервю за PlovdivNow.bg посочи, че може да изгради паркинг на терена.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина