Стоян Алексиев: Детски кътове и паркингите са ми приоритет, Рогошко шосе също е на дневен ред

Автор: Благовест Андонов 6709
Стоян Алексиев: Детски кътове и паркингите са ми приоритет, Рогошко шосе също е на дневен ред

Стоян Алексиев е  роден на 12 октомври 1978 година в Пловдив. Завършил е висше икономическо образование, а след това и две магистратури в Аграрния университет – „Европейски експерт по земеделие и селски райони“ и „Финансов мениджмънт“. Специализирал  озеленяване и цветарство в САЩ и Англия. Осем години бе директор на общинското предприятие „Паркове и градини” преди да спечели изборите в района. Семеен, с три деца.

Г-н Алексиев, вече близо два месеца сте начело на район „Северен” как Ви посрещнаха в администрацията и какви са първите ви впечатления?

- Мисля, че ме приеха радушно. Прегледахме нещата, мога да кажа, че има много нерешени въпроси на гражданите, които ще се опитаме да ги решим през този мандат. На първо място се сблъсквам с паркирането, където в някои част проблемът е огромен. Разглеждаме индивидуално нещата, тъй като на места пък няма подобни проблеми за сметка на други.

През последния месец успяхме да направим вече и първия паркинг на ул. „Достоевски” с 25 места със скоби.   Разчертахме и няколко паркинга, за по-голямо удобство на хората край Гиганта и на ул. „Зайчар”. В момента приемаме заявления на гражданите, като след това ще преценим къде има възможност да се изградят паркоместа.

- Кметът Здравко Димитров каза, че тази наредба със скобите не е особено работеща и иска нейната преработка. Вие какво мислите по тази тема?

- Работи се в тази насока, най-важното е да бъдат удовлетворени  всички страни, като най-важни са гражданите.

- Вие заехте пост, на който предшественика  Ральо Ралев бе арестуван, има ли напрежение в администрацията и открихте ли нещо, което ви изглежда съмнително?

-Не съм разследващ орган.  Доколкото знам всичко, което е трябвало, е дадено на компетентните органи. Откакто съм начело на администрацията никой от прокуратурата не се е свързвал с мен или е изисквано нещо. Засега не съм намерил нищо съмнително.  Ние ще съдействаме изцяло на разследващите органи.

- Какви проекти заварихте в районната администрация и кои ще са приоритетите Ви?

- Има три булеварда, които са приоритетни – Рогошко шосе, бул. „Дунав” и бул. „Марица – Север”.  За Рогошко шосе има идеен проект,  като е важно да започне неговата реконструкция.  Там постоянно се кърпи, успяхме да затворим дупките преди зимния сезон, но не се знае докога ще изкара. Там проблемът е, че пътят няма основа и е доста натоварен. Това е входно-изходна артерии и доста натоварена  откъм камиони. Новият булевард „Северен” също там излиза, за това е важно да го започнем.   Трябва да се направи проекти за бул. „Марица- Север” заедно със зоната около реката.

Разбира се, изключително важен е  водният проект, който ще стартира скоро. Ще се работи по десетки улици, където ще се слага нова канализация, водопроводи и отводнителни шахти. Почти целият район ще се разкопае, а след като приключат ВиК дейностите улиците ще бъдат възстановени – нов асфалт и тротоари.  

- Има ли опасност да стане блокада заради дейностите по Водния цикъл?

- Винаги има такава опасност, но ще направим всичко възможно да се избегне неудобството за гражданите .  Ще се направи регулация и  схема, за да избегнем напрежение, като ще съгласуваме ремонтите и затварянето на улиците с Голяма община и КАТ. Ще има неудобство, разбира се, но ще се опитаме да го минимизираме.

- Друг голям проблем в района са детските градини, какво предвиждате за решаването му?

- Имаме няколко места, където могат да се изградят такива. Едното място е на ул. „Иван Рилски” до бул. „Победа”   - може да се направи детска градина с паркинг. В  квартал Гагарин има място за две подобни градини на общински терени.  Може да направим пристройки на детските градини „Бреза”, „Космонавт” и „Славей”.  Всичко това ще зависи от бюджета, с който ще разполагаме.

-Осем години бяхте начело на „Паркове и градини”, а район „Северен” има доста проблеми със зелените площи, какво обмисляте да направите по тях?

- Голямата ми мечта е за цялостна реконструкция на парк „Рибница”, който е 50 дка и може да се превърне в общоградски парк. Това е единственият голям парк  в район „Северен“ и при реконструкцията ще бъде изградена цялостна поливна система, видеонаблюдение, осветление  и  поне още 2 детски площадки, сега там има само една. Има две кучешки площадки, които ще бъдат модернизирани.  Може да го оградим  и след 11:00 часа да го заключваме, но това ще го обсъдим с гражданите. 

Искам да направя възможно повече детски площадки.  Само в „Гиганта” например живеят 527 семейства, които няма да къде да ходят в близост. Там може да се направи парк с детска градина. По подобен начин стоят нещата и на „Борбите”. Там има терен, който е подходящ за такива дейности.  Искаме във всички микрорайон да се обособи зона със зеленина и детска площадка.

- Какво се случва с парцела зад хотел „Санкт Петербург”?

- Това е от компетенциите на Голяма община. Надявам се кметът и собственикът на терена да достигнат до съгласие за решаването на казуса. Ние  ще насочим нашето внимание към парк „Сърнена гора”, който  е в съседство и доста голям. Там може да се изградят две детски площадки и със съответните зони за отдих.

- Накъде ще се разширява „Северен”? Виждаме, че все повече се строи в западните краища на квартала?

-Бъдещето ще покаже. Виждаме, че това се случва покрай река Марица, а евентуално разширение към Община Марица също е вариант. В момента има проблеми вече и покрай „Марица Гардънс”. Там ще направим паркинг за 56 автомобила, като ще разширим и пътя, за да могат да паркират живеещите там, както и клиентите на хотела и хипермаркета. Там вече живеят 300 души.

- В района има две ромски махали, как може да се решат проблемите в тях?

- Ще заложим на превенцията. Не искам да бутаме постоянно незаконни постройки,  а след това да се появяват нови и ние да плащаме хиляди левове за тези дейности, вместо  да ги изразходваме за облагородяване.

Ситуацията с незаконните постройки под моста за Карловско шосе например е такава. Ние им предлагаме общински жилища, те отказват и пак строят незаконно. Това е входно-изходна артерия на града – не може да изглежда по подобен начин.

Хората там са били обезщетени преди години, продали са жилищата и пак са си построили там къщи. Дори съдът в Страсбург каза, че там не може да има подобни постройки. Още повече, че там ще минава ухото на втория етап на бул. „Северен” към Карловския надлез.

- От години т.нар. градинка срещу КАТ на ул. „Напредък” се е превърнала в незаконно сметище, на което през ден се извисяват огромни кълба с дим.  Как може да се реши този проблем?

- Има няколко варианта за този имот на ул. „Напредък”. Той се стопанисваше след рехабилитация по европрограма и на практика не можехме да  променим предназначението пет години.  Той бе в един договор с градинката на бул. „6 септември” срещу Житния пазар,  паркът на ул. „Бряст”, площадното пространство зад Малката базилика и детската площадка пред мезонетите в Шекер махала.  Този срок изтече и вече може да се промени предназначението му. Поддръжката е много трудно. Ние чистим на два дни, а след това пак всичко става в боклуци. Ще предложим теренът да се даде на концесия – там може да се направи ритуален дом и или автомивка.  Ще се види кой е най-удачният вариант и спрямо него ще се направи процедурата, която трябва да е съобразена и с наредбите на Община Пловдив.

Събарянето на незаконни постройки в махалата ще продължи и през пролетта. Първата задача е да изчистим  улица „Деница” покрай ОУ „Панайот Волов”. В момента там има бараки и други незаконни постройки, които на практика затварят улицата.   След като се изчисти входът откъм училището, ще предложим в двора на школото да се направи пристройка за детска градина. Идеята е децата от ромската махала да ходят на забавачка там, тъй като не могат да се класират на други места. Освен това по този начин ще се интегрират и ще им се даде старт в образованието преди училище.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина