Собственикът на парка зад хотел “Санкт Петербург“: Слагам ограда, ако с Общината пак не се разберем за имота

Автор: Соня Желязкова 2945
Собственикът на парка зад хотел “Санкт Петербург“: Слагам ограда, ако с Общината пак не се разберем за имота

Собственикът на парка зад хотел „Санкт Петербург“ е готов да постави ограда и да възпрепятства достъпа на граждани до зеленото пространство. Това става ясно от позиция на дружеството „Парадайс Гардън Резидънс“ ЕООД, изпратена до TrafficNews. В нея се посочва, че фирмата на Байрям Солак ще направи последен опит да се споразумее с местната администрация относно придобиването на парцела и връщането му в активите на Община Пловдив.

Припомняме, че на 12 април паркът с площ 16 дка бе обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител Росен Раев срещу 14 417 120 лева. Причината – неуредени публични задължения на дружеството собственик. В обявлението на ЧСИ е посочено, че върху имота има наложени тежести – искова молба от фирма „Евроспорт ИН“ ЕООД, възбрани от НАП и от„Тарамекс“ ЕООД. Повече по темата вижте в предходния материал на TrafficNews

Изпълнителното дело, по което имотът се иззема, е образувано заради натрупани задължения на Байрям Солак към Община Пловдив. Те възлизат на 21 000 лв. и са от глоби за неправилно стопанисване на парка, уточняват от дружеството. 

Публикуваме становището на „Парадайс Гардън Резидънс“ без редакторска намеса:

Съветници от три политически формации в пловдивския общински съвет внесоха предложение да се придобие паркът зад хотел "Санкт Петербург". Общински съвет взе положително решение на сесия през септември 2023 година и дадоха мандат на кмета на града да започне преговори за придобиване на имота зад хотел "Санкт Петербург" срещу справедливо обезщетение, като се направи реална пазарна оценка.

Новият кмет на Община Пловдив наследи дадения мандат за решаване на проблема съгласно решението на Общинския съвет, въпреки това проблемът още е нерешен и дори няма никаква инициатива от страна на Общината.

Вместо това от Община Пловдив са предприели действия по събиране на глоби срещу собственика на терена. „Парадайс Гардънс“ ЕООД е глобявано от Общинската администрация за това, че не си „стопанисва“ имота. С тези именно глоби по образуваното изпълнително дело при ЧСИ Раев срещу дружеството кредитора Община Пловдив е представлявана от кмета г-н Костадин Димитров.

История на сагата между Общината и дружеството: Имотът на ул. "Полк. Сава Муткуров" е с площ 16 007 кв. м. Територията е урбанизирана и е предвидена за обществено обслужване, строителният план от 1961 е реализиран и приложен и въпреки това Общината отказва да издаде скица – виза за проектиране.

Община Пловдив при изготвяне на плана за Vта градска част, а именно: квартал „Кършияка“ се опита да промени предназначението на имота служебно, въпреки че новия план е следвало да отрази действащите планове на тази територията. Пловдивският съд и Върховния съд на България отмени това беззаконие след обжалване на действията от страна на дружеството. По време на това дело пак беше направен опит да се промени предназначението на територията на частния имот, този път чрез новия Общ Устройствен План (ОУП) на град Пловдив. И този опит беше отменен от Административен съд–Пловдив.

След прекратяване на незаконните действия на Община Пловдив и Общинския съвет на Пловдив чрез упражняване на съдебен контрол , дружеството ще стартира различни производства чрез Българската Прокуратура и Съд срещу Общината и Общинския съвет, както и срещу длъжностните лица, издали документи с невярно съдържание и довели до съдебни производства, с които дружеството имаше претърпени вреди и пропуснати ползи в особено големи размери за времето, през което последното не може да реализира на собствения си терен собствен бизнес план.

Нашето дружество ще направи последен опит с внасяне на искане за стартиране на преговори, като при липсата на такива ще сме принудени да оградим имота и да ограничим достъпа на гражданите в същия.

От момента на придобиване дружеството заплаща всички данъци, както и такса битови отпадъци и никога не сме ползвали каквито и да е преференции от страна на Община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина