Сметището в Шекера, което обгазява Пловдив, отива в историята с интересно предложение

Автор: Благовест Андонов 7279
Сметището в Шекера, което обгазява Пловдив, отива в историята с интересно предложение

Взимат кардинални мерки за едно от местата в Пловдив, където ежедневно се горят отпадъци, които обгазяват целия град. От години т.нар. градинка срещу КАТ на ул. „Напредък” се е превърнала в незаконно сметище, на което през ден се извисяват огромни кълба с дим.  Въпреки че постоянно имотът се чисти, ромите буквално за два дни успяват да препълнят терена и да му драснат клечката. Кметът на район „Северен”  Стоян Алексиев ще предложи там да стъпи частник, който да се грижи за терена.

„Има няколко варианта за този имот на ул. „Напредък”. Той се стопанисваше след рехабилитация по европрограма и на практика не можехме да  променим предназначението пет години.  Той бе в един договор с градинката на бул. „6 септември” срещу Житния пазар,  паркът на ул. „Бряст”, площадното пространство зад Малката базилика и детската площадка пред мизонетите в Шекер махала.  Този срок изтече и вече може да се промени предназначението му. Поддръжката е много трудно. Ние чистим на два дни, а след това пак всичко става в боклуци. Ще предложим теренът да се даде на концесия – там може да се направи ритуален дом и или автомивка”, обясни  Алексиев. Той допълни, че ще се види кой е най-удачният вариант и спрямо него ще се направи процедурата, която трябва да е съобразена и с наредбите на Община Пловдив.

Събарянето на незаконни постройки в махалата ще продължи и през пролетта. Първата задача пред администрацията е да изчистят улица „Деница” покрай ОУ „Панайот Волов”. В момента там има бараки и други незаконни постройки, които на практика затварят улицата.   След като се изчисти входът откъм училището, от районната администрация ще предложат в двора на школото да се направи пристройка за детска градина. Идеята е децата от ромската махала да ходят на забавачка там, тъй като не могат да се класират на други места. Освен това по този начин ще се интегрират и ще им се даде старт в образованието преди училище.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина