Сал от рециклирани материали ще плава по Марица тази неделя

Автор: Plovdiv Now 9703
Сал от рециклирани материали ще плава по Марица тази неделя

Сал от рециклирани материали ще бъде пуснат на южния бряг на река Марица тази неделя (28 юли) от 18.00 часа в близост до Водната палата. Събитието е първо от поредицата проекти, които ще се осъществят по поречието на реката в рамките на програмата за творчески резиденции ADATA AiR за 2019-а.

„Сал на Марица“ е авторски проект на артистите Серж Екер и Александра Димитрова, които си поставят за цел да насочат вниманието към кошмара за съвременното общество, а именно количеството боклук, което натрупваме, и колко малко от него се рециклира или изхвърля правилно. Тази работа има за цел да повиши осведомеността относно рециклирането и как да се избегне екологична катастрофа.

Пътуването на сала ще завърши малко преди моста на о. Адата (срещу Била /Лимакон). На този краен пункт артистите канят всички, които имат интерес към темите да дойдат на речния бряг, където авторите ще разкажат повече подробности за проекта. Планирана е и дискусия, посветена на това как да живеем по-устойчиво в Пловдив, съчетана с почистване на реката и други дейности, вдъхновени от нея. Предвидено е и пространство за пикник на крайната точка на сала. Присъстващите ще могат да се качат на него след закотвянето му на брега.

АДАТА (ADATA AiR) е творческа резиденция, осъществявана в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, чиято първа фаза се проведе в месеците от април до декември 2018 г. В нея се включиха над 60 творци – визуални артисти, архитекти, дизайнери и пърформари. За различни периоди, от две седмици до два месеца, всеки от тях посвети енергията си на проучване и предварителна работа по художествен проект, който след това да предложи за реализация в Пловдив през 2019. От всички предложения общо 18 ще бъдат художествените намеси в градска среда, които ще се реализират от юли до ноември тази година.

 „Сал на Марица“

Проектът директно реферира картината на Теодор Жерико, озаглавена "Потъването на Медуза" (1819), изобразяваща сал с оцелелите след ужасно корабокрушение през 19-ти век. Творбата на Жерико функционира като експресивен коментар към обществото по онова време. Версията 2.0, или „Сал на Марица“ (2019) трябва да се разглежда като устойчивата социална и екологична антитеза на доста мрачната оригинална история. Проектът се фокусира върху кошмарът за нашето общество днес - количеството боклук, което натрупваме, и колко малко от него се рециклира или изхвърля правилно. Тази работа има за цел да повиши осведомеността относно рециклирането и как да се избегне екологична катастрофа.

Проектът ADATA AiR e продукция на Фондация "Пловдив 2019", осъществяван в партньорство в Гьоте-институт България и Полски институт София - част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина