Ральо Ралев: В ромските гета има чувство за безнаказаност, трябва да спрем разрастването им

Автор: Ива Модова 5371
Ральо Ралев: В ромските гета има чувство за безнаказаност, трябва да спрем разрастването им

Кметът на район „Северен” Ральо Ралев сподели, че изпраща година със смесени чувства, но е амбициран през 2019-а да реализира три големи проекта. В първата част на интервюто с районния кмет той каза какво се е свършило през годината и какво предстои.

Проблемите с ромските махали – Шекер и Арман са едни от централните теми в районната администрация. Какво се случва там, с какви молби се обръщат жителите на кварталите и готов ли е за още един мандат, вижте във втората част на интервюто:

- Г-н Ралев кои са най-честите проблеми, с които се обръщат жителите на квартала към вас?

- Сигналите и проблемите са разнородни. Като започнем от разбити тротоари, лампи или дупките, до междусъседски проблеми – течове в апартаменти, лай на кучета и други. При последните няма как да се месим.

- Металните гаражи -  колко са премахнати и колко предстоят да бъдат вдигнати? На тяхно място предвижда ли се изграждане на паркинги?

-  Премахването на металните гаражи става поетапно. Вдигнахме поне 500 такива в целия район и продължаваме. Премахваме там , където има възможност да се обособят паркинги. Последно гаражите ще се премахват в квартал „Тодор Каблешков” или така наречената Шекер махала.

Това са и големи разходи. 70% от хората са добросъвестни и сами си премахват съоръженията. С останалите ползватели водим дела. Само на две улици – „Победа” и „Иван Рилски” имам 17 дела. Те ще са в наша полза, тъй като е общинска земя, но ресурса е голям.

В района около Новотела почти няма такива гаражи. В цяла Европа има проблем с паркирането. Той няма да изчезне, затова работим в посока увеличаване на местата за спиране. Два чисто нови паркинга са изградени за година. Само единият е с капацитет 80 коли -  този на улица „Победа”. Изчистихме и премахнахме около 30 на брой гаражи.

10 места са отдадени на „Паркиране и репатриране”, останалите са за живущите в района, като до днес имам 65 молби с желание за платено паркиране. За съжаление, има места, на които и да имаме средства и желание, не може да се изгради паркинг. Това е в района около Марица, където е силно застроено и няма големи общински терени.

- Две от най-големите ромски махали попадат в район „Северен”. Какви са основните проблеми там?

- Ромските махали наистина са проблемни. В тях, по официални данни, живеят близо 10 хиляди души. Още във времето на Прехода са се чувствали безнаказани. Не зачитат закон, правила и държавност. Те нямат образование, не могат да четат и пишат, а странното е, че имат шофьорски книжки. По време на акциите за премахване на стари коли, те заявяват, че си ги карат, а колите са без платени данъци, прегледи и застраховки. Отново безнаказаност.

Работим трудно с тях и се стараем да запазим етническия мир. През годината проведохме невиждана за България акция по премахване на незаконните постройки. Имаше полиция и жандармерия. Беше много трудна задача, защото едно е да бутнеш павилион, друго е къща на човек с 10 деца. Но ние трябва да изберем страна – дали на закона или да се пуснем по най-малкото съпротивление.

Не са виновни ромите, че са построили къщите там. Преди много години са видели, че могат и защо да не се възползват. Ако всички институции се задействат, ще бъде по-лесно.

Оказа се, че ромите купуват и горят в печките си стари гуми, дрехи и гориво. Това замърсява основно въздуха на Пловдив.  Те го правят, защото никой не ги контролира и санкционира. В крайна сметка, районната администрация не е „вся и всьо”. Има закон за чистотата на атмосферния въздух, има и закон за отпадъците. Никой няма право да гори отпадъци. Има институции и нека те да се задействат. Да се правят акции, да се глобяват и да не се допускат своеволия. Когато всички работим заедно, тогава ще се случват нещата. Когато обаче ромите виждат, че институциите гледат да не си създават проблеми, правят каквото си искат. 

-Как районната администрация се справя с проблема с незаконното строителство там, както и с мръсотията?

-Премахнахме над 50 постройки. Ако нямаме воля и не продължим, то още догодина всичко ще е отново застроено. Те не са толкова виновни. Видят ли, че никой не ги закача и започват да строят.

Не съм всесилен. Идеята е да спрем разрастването на махалите. Против съм за къщичките, които са пред КАТ, защото се създава чувство за несправедливост. Нагнетява се едно напрежение в останалата част от обществото.   

Спряхме процеса към момента с премахването на къщите, тъй като е зима. Първите дни на април ще започнем отново акциите. Стартът й ще бъде даден с бутането на огромна триетажна къща. Ще се освободи пространството до Голямоконарско шосе. Ще продължавам, докато не се разбере, че такива са правилата. Има заповеди, повечето са потвърдени от съда, за другите още чакам решение.

В Арман махала имам 25 потвърдени заповеди, а парадокса е, че 26-тата е спряна. За нея ще искам нищожност, ако трябва нова заповед ще бъде пусната.

- Наближават избори. Готов ли сте за още един мандат?

- Дали съм готов или не, няма значение. За себе си още не съм решил. Факт е обаче, че ние сме лидерска партия и в тази връзка, трябва г-н Борисов да реши дали е доволен от моята работа,както и градския лидер в лицето на г-н Тотев. Те двамата ще решат. Ако преценят, че искат ново лице да бъде издигнато, тогава няма значение дали аз съм готов.

Ако г-н Борисов ме повика и ми каже, ти ще си кандидат, аз нямам право да откажа. Ако ми гласуват доверие, аз ще реша за себе си.

- Трябва ли районните кметства да разполагат с релевантен бюджет на броя на жителите му? Не е ли твърде зависим районният кмет от Голяма община и Общинският съвет?

- Задължително! И не само с броя на жителите, а и с територията, на която е разположен районът. Населението на „Северен” е 57 хиляди души, докато това на „Южен” е 100 хиляди. Но като площ „Северен” е по-голям. Така, че и това го има. Едно е да правиш улица, по която ще минават само коли,  в централната част на Пловдив, друго е да правиш трасе в индустриалния район.

При едната слагаш 20 сантиметра основа и 4 сантиметра асфалт и ще изкара между 6 и 10 години. Когато правиш отсечка в индустриална зона, трябва основата да е 40-60 сантиметра и 10 сантиметра, минимум, асфалт.

Районните администрации не са юридически лица и не разполагат със собствен бюджет. Поради това изразходваме средства, колкото се отпуснат от Общината. Аз съм на мнение, че трябва да имаме такива бюджети.

-Какво ще пожелаете на пловдивчани за Новата година?

-  Пожелавам на пловдивчани да сме много здрави! Да надградим онова, което сме постигнали през 2018 година и нека бъдем по-добри!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина