Предават на съд бившия районен кмет Ральо Ралев за търговия с влияние

Автор: Plovdiv Now 6213
Предават на съд бившия районен кмет Ральо Ралев за търговия с влияние

Окръжна прокуратура предаде на съд за търговия с влияние бившият кмет на район „Северен” Ральо Ралев, бивш началник на отдела за инвестиционни обекти Даниела Вълова и карловски бизнесмен Иван Делевски.

Ралев бе арестуван в края на предишния мандат през 2019 година още като действащ кмет. Обвинението бе към специализираната прокуратура, но след закриването й то бе разпределено към пловдивското обвинение.

От Ралев е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019  г. в Пловдив, като извършител, в съучастие с Вълова и Делевски, е поискал сумата от 60 000 лева и е приел същата сума - чрез фактическото й предаване на бизнесмен, за да упражни влияние върху длъжностно лице – главен  архитект на район „Северен. То е за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в район „Северен“ – престъпление по чл. 304б, ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Даниела Вълова е предадена на съд за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Ралев е умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние от страна,  като е уточнила размера на исканата от него сума, за да може той да разпореди на гл. архитект на район „Северен“ Пловдив,  да одобри внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект – престъпление по чл. 304б,  ал. 1 вр. чл. 20 ал. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Иван Делевски е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019 година . Пловдив, в съучастие като помагач на Ралев, умишлено е улеснил извършването на престъплението от страна на последния. Той е взел участие в уговаряне на подробностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лева, за да упражни влияние Ралев върху гл. архитект на район „Северен“, гр. Пловдив, за одобрение на внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.  Престъплението е квалифицирано по чл. чл. 304б,  ал. 1 вр. чл. 20 ал. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

През горепосочения период Ралев бил кмет на район „Северен“, община Пловдив, Вълова е оглавявала отдела за инвестиционни проекти, а Делевски бил собственик на частна фирма, която се занимавала и с  изграждане на сглобяеми къщи. Тримата обвиняеми се познавали от години.

През месец март 2018 г. инвеститорът З.А. е сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана от М.А., била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Вълова и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Вълова е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев ., за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на Деловски, който щял да ги даде на Ралев,  за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в  Пловдив, инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба на Иван Делевски, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и др.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина