Пловдивчани отчаяни – улицата им тъне в мрак! Райкметът не бил уведомен „лично”, за да съдейства

Автор: Plovdiv Now 9055
Пловдивчани отчаяни – улицата им тъне в мрак! Райкметът не бил уведомен „лично”, за да съдейства

Улица “Куманово” в район “Северен” на Пловдив прилича на никому потребна. Тя няма нито контейнер за смет, нито улично осветление. За зла беда, улицата е разположена точно на гърба на НУ „Христо Ботев” .

Историята на тази злочеста улица TrafficNews научи от отчаяните живущи в района, които почти са загубили надежда, че някой ще обърне внимание на проблемите им.

Сагата започнала в края на 2019 година, когато живущите на улицата забелязали, че единственият им контейнер за боклук е отстранен по неясни причини. След допитване до служители на ОП „Чистота” разбрали, че той е премахнат, защото за сметоизвозващата кола било трудно да влиза в малката улицата.

В началото те приели решението, като очакванията им били контейнерът да бъде преместен на друго достъпно за тях и „Чистотата”  място. Оказало се друго:

„На съседната улица имаше 3 контейнера за боклук, предполагахме, че този, предвиден за нашите отпадъци, ще бъде позициониран там. Излиза, че сме грешали – останаха три, нашият го няма въобще. Контейнерите понякога преливат” , коментира живуща на улицата.

Преди близо шест месеца обаче проблемът и усещането, че са забравени от управляващите се задълбочил, след като уличното им осветление спряло.

След инцидент  дърво се стоварило върху кола и прекъснало кабелите на уличното осветление. От тяхна страна последвала молба да бъде възстановено в най-скоро време, тъй като редовно деца тичат в района и това създава предпоставка за последващи инциденти.

Вместо да се потърси решение на възникналата ситуация обаче, следващата стъпка на районното управление била да премахнат стълбовете.

„Нелепо е. Моята майка е живяла на тази улица, и е имало осветление преди 50 години. А сега?  Нали сме европейски граждани и следва да се бележи прогрес. Вместо това, ние потъваме надолу”, възмущава се гражданин.

 „Изключително тъмно е. Децата от съседното училище, както и нашите се прибират в тази тъмница, притесняваме се”, споделят потърпевшите.

Жителите на ул. „Куманово” разказват, че  опитът им за кореспонденция с институциите  ги оставил с впечатлението,  че „има постоянно прехвърляне на отговорност”. От Общината ги препращали към ОКТ, където да получат отговор защо нямат осветление. Оттам пък ги връщали обратно към Общината.

„Освен късане на нерви, друг резултат няма до момента”, разказва Григор Григоров, който споделя, че на тази улица е неговата родна къща.

„Когато бях дете и ритахме топка до късно навън имаше осветление, години по-късно се налага ние сами да се оправяме с проблемите си”, възмущава се той.

Като моментно решение живущите са направили  лична инвестиция за поставянето на лампи по входовете на сградите. Те споделят, че това се е случило след многократни неуспешни опити с молба за съдействие от страна на управляващите.

„Драма с липсата на кофи за боклук нямаме, големият проблем се свежда до това, че в тъмното може да стане инцидент! А след като стане инцидент, дори и да светне, вече ще бъде късно!”, коментира Григоров.

Те показаха кореспонденция със зам.-кмета по строителството Пламен Райчев. След няколко имейла той им е отговорил, че изграждането на осветление на улицата ще бъде предвидено в строителната програма на града. Срокове обаче не са дадени. Видно от отговора на Голяма община, той е бил препратен и към районният кмет на „Северен”. След разговор със Стоян Алексиев обаче се оказва, че той въобще не е ясно с проблема. Въпреки видното препращането на сигнала от Райчев към Алексиев, последният твърди, че не е бил уведомен за ситуацията.

Стоян Алексиев коментира, че при тези обстоятелства, той няма отношение към проблема и не може да направи нищо и добави :

„Ако потърпевшите се свържат с нас, за да разкажат какво се случва, можем да съдействаме”, бе лаконичен кметът на „Северен”.  

Видно е, че проблемът на хората е повече от сериозен.  А кой бил уведомен „лично” или през друга институция, съвсем не е бива да се разглежда като оправдание за липса на иницатива.

Абсурдно е варианти за решаване на подобни ситуации да се търсят едва когато районният кмет бива сирнализиран в „лично качество”. Той не е пощенска кутия за жалби, а пряко избрана личност от жителите на района, за да решава проблемите им дори когато не са го потърсили „лично”.

Дали ще има резултат, или районният кмет ще чака да му се обадят? TrafficNews ще следи темата!

 

автор: Соня Желязкова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина