Дворът на пловдивско училище превърнат в бунище, Прокуратурата се самосезира

Автор: Ива Модова 1550
Дворът на пловдивско училище превърнат в бунище, Прокуратурата се самосезира

От опаковки до туби и от храна до памперси! Такава е гледката в двора на едно пловдивско училище. От години пространството около Професионалната гимназия по текстил се е превърнало в незаконно сметище на намиращата се в близост ромска махала.

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка на основание чл. 145 ал.1 т. 3 от Закона за съдебната власт. Тя е възложена на Кмета на Община Пловдив. В хода на проверката трябва да се установят причините за възникване на нерегламентирано сметище в двора на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“, гр. Пловдив, и около него, както и има ли виновни лица за това състояние и ангажирана ли е за тях административно-наказателна отговорност. Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

В Армана, както я наричат местните, имат традиция да „бойкотират” нормите и правилата. Боклукът не се изхвърля в контейнерите, a където падне.

Преди време ви показахме, че въпреки наличието на контейнери, тротоарът срещу болница „Св.Иван Рилски” е отрупан със смет. Целият боклук на северната част от махалата се изсипва там. Къщите на юг пък предпочитат двора на училището. 

С нас се свързаха хора, които живеят на улица „Никола Беловеждов”, точно срещу гетото. По думите им, въпреки намесата на служители от фирмата, отговаряща за почистването на Пловдив и такива от местната администрация, практиката за изхвърляне на боклук там продължава.  

„С такива боклуци всякакъв грип ще ни хване! Гледката и ситуацията са плачевни – смрад, стари храни, найлони и какви ли не боклуци. Уж минава фадромата и след нея пак – кофите и торбите със смет”, пише читател. Още по-плачевни са част от снимките, които пловдивчанинът ни предостави. На тях се вижда как малки деца играят в средата на бунището.

Районът около училището стана известно, след като беше представено поредното „инженерно” чудо. Жителите на ромския квартал пробиха тунел в къща, за да могат да съкратят пътя си до близкото училище. За да решат проблема със заобикалянето на имотите, хората от махалата са прокопали тунел през къщите.

А за да преустановят преминаването на хора и да се спре с изхвърлянето на отпадъци в двора на гимназията, от районната администрация на няколко пъти запечатват тунела, но без резултат.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина