Огромни буболечки стреснаха малки и големи в пловдивски парк

Автор: Plovdiv Now 12901
Огромни буболечки стреснаха малки и големи в пловдивски парк

Гигантски буболечки отново налазиха Пловдив. Става дума за Lepthocerus patruelis, или т.н Нилска водоплавка, която е гигант от семейство Белостоматиди - водни обитатели, достигащи 8-12 см дължина. Негова отличителна черта са щипките, разположени в предната част на тялото. Ухапването им освен че е много болезнено, е и опасно.

Буболечката била забелязана от пловдивчанка в парк Рибница в район „Северен”.

„Открих насекомото до детската площадка. Беше по-малко от педя и не изглеждаше много дружелюбно. Децата се плашеха от гадината”, разказва жената.

Гадините не са само страшни на вид, но се превръщат и в истинска напаст с настъпването на есента. Влажното време и понижаването на температурите се превръщат в рай за насекомите с внушителен размер.

Буболечките се смятат за обичаен обитател на островните държави, като Кипър и Малта, но все по-често може да се срещнат и у нас. Преминаването на река Марица през града благоприятства за разпространението на страшните буболечки. Много хора от града се оплакват от водоплавките, казвайки, че могат да се срещнат почти навсякъде в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина