Неспазени срокове за нови експертизи отложиха делото за убийството на баща и син Ботеви

Автор: Plovdiv Now 3515
Неспазени срокове за нови експертизи отложиха делото за убийството на баща и син Ботеви

Автор: Георги Тошев

Неспазени срокове за изготвянето на нови експертизи отложиха делото за двойното убийство на баща и син Ботеви, извършено от Йордан Таков в края на 2019 година в Пловдив. Макар процесът на втора инстанция да започна преди повече година, все още има неизяснени обстоятелства, заради които бяха назначени нови експертни изследвания – съдебна- токсикологична експертиза и комплексна съдебно-медицинска балистична и физическа експертиза, пише trafficnews.bg.

Заключението от второто изследване обаче стана причина за отлагане на процеса, тъй като е получено от страните едва вчера. Отсъствието на един от защитниците на подсъдимия Йордан Таков също се оказа препъни камък за даване ход на делото.

До престъплението се стигна след спречкване между роднините на 26 ноември 2019 година. Тогава Йордан Таков застреля със законно притежаван  пистолет „Макаров” съдружника си Христо Ботев и баща му Васил. След убийството, мъжът направи самопризнания, като заяви, че е действал при самоотбрана.

Йордан Таков е първи братовчед на Васил Ботев и бизнес партньор на сина му Христо Ботев. Те са имали обща фирма занимаваща се с вендинг автомати и продукти за кафе.

След дълъг и тежък процес на първа инстанция Таков беше признат за виновен и получи наказание от 20 години затвор при първоначален строг режим. Съдът определи също той да заплати над половин милион лева обезщетение на близките на загиналите. И двете страни оспориха решението на Окръжен съд - Пловдив, като Йордан Таков иска от въззивния съд по-леко наказание, а близките на Васил и Христо претендират за доживотен затвор.

Делото на втора инстанция започна преди повече от година с нови доказателствени искания и нови експертизи. В предходното заседание в края на септември апелативните магистрати изслушаха комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза. Защитата на Йордан Таков обаче остана недоволна от предоставените от вещите лица заключения. Адвокатите Йордан Давчев и Ина Лулчева възразиха срещу заключението на вещите лица и се стигна до спорове в съдебната зала. Според юристите в изследванията на експертите липсва заключение и отговори. Давчев и Лулчева  определиха експертизата като необоснована без анализ на заключенията.

Те претендираха, че  няма самостоятелни решения на експертите и липсва обективност и пожелаха изготвянето на повторна експертиза от други вещи лица. Според тях от проведения  следствения експеримент има друг механизъм, които вещите лица не са описали и съответно липсват отговори на съществени въпроси.

Макар от държавното обвинение и защитата на частните обвинители да не възразиха срещу заключенията на експертите съдът постави допълнителна задача на вещите лица да подготвят нови отговори на допълнителни въпроси на защитниците на Таков.

Изслушването на експертизите ще се състои на 18 януари 2024 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина