Наградиха ученици и учители в състезанието за есе „Ботев и след него“

Автор: Plovdiv Now 6410
Наградиха ученици и учители в състезанието за есе „Ботев и след него“

Проектът „Дъга на творчеството" на район „Северен" навлиза във финалната си фаза. Най-амбициозното начинание (конкурсът за написване на есе на тема „Ботев и след него") днес кулминира в церемонията по награждаване на победителите. Две категории състезатели изявиха свои способности в областта на есеистичната форма – тази на учениците от 7. до 12. клас и на учителите от всички възрастови поколения в района. В конкурса се включиха 19 ученици и петима преподаватели, които имаха възможност да пишат за онзи или онези български автори, които са белязали умовете и сърцата им, които при всяко препрочитане сякаш отварят път към осмисляне на индивидуалното, а и на общественото битие. Много приятна изненада предизвикаха с  участието и присъствието на събитието ученичката от 6. клас Наталия Стоянова, която настоя да се включи, въпреки че не отговаря на предварително обявените възрастови условия, както и гражданинът от София Борислав Димитров, който пръв изпрати своя текст с думите: „ Темата изглежда важна и от голямо значение особено за нас, младите хора... ще се радвам, ако имам възможност да споделя с Вас своите размисли."

Представените текстове впечатлиха компетентното жури: Ботев бе очакваният и несъмнен център на текстовете, но редом с него светеха имената на следовниците му – цялата палитра творци на българската литературна класика, но и съвременни имена като Дамянов, Цанев, Дубарова, Русков. Със своята добре аргументирана пристрастност есетата станаха отправна точка за размисъл кое в света на художествената фикция е преходно, а кое – вечно. Изключително горд бе целият ръководен състав на кметската администрация в „Северен" да поздрави и възнагради младите автори и техните осмелили се да ги конкурират учители.

Ральо Ралев и неговите заместник-кметове Л.Кътова и К.Георгиев лично поздравиха призьорите в амбициозното начинание. Бяха раздадени грамоти и великолепни книги – най-хубавата награда за онези, за които е удоволствие досегът с непреходното българско слово. Сред учениците изпъкнаха текстовете на Даниела Тисовска и Маринела Гетова – и двете от ПГХТТ, класирани на първо и второ място; трета е Кристина Николова от СУ „П.Яворов". Шестте поощрителни награди в тази категория показаха оспорваността на състезанието. Сред учителите на първо място се класира есето на Диана Димовска от ФЕГ „Ант.дьо Сент-Екзюпери", а второ и трето място заеха съответно Розалина Петрова от ДГ „Дъга" и Стела Папазова от ДГ „Космонавт".  Безапелационен победител със специална награда за най-впечатляващ текст стана Илко Василев – учител по български език и литература, заместник-директор на ЕГ „Иван Вазов", чието есе бе признато за събитие на конкурса.

Ральо Ралев, развълнуван колкото отличените автори, се обърна към тях с размисли за стойността на всяка малка стъпка, която води към успех и удовлетворение. Той увери учениците, че това, което сега постигат, формира характерите им и е гарант, че ще се множи многократно в битието им на зрели хора. Всички присъстващи на събитието изразиха убеждението си, че конкурсът „Ботев и след него" е еталон за насърчаване творческите изяви в „Северен", който несъмнено ще има своето продължение в годината, когато Пловдив ще бъде културна столица на Европа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина