Как цената на огромен хотел в Пловдив падна наполовина и защо никой не иска да го купи?

Автор: Виктория Петрова 17860
Как цената на огромен хотел в Пловдив падна наполовина и защо никой не иска да го купи?

Хотел "Дунав" продължава да издирва новия си собственик, като само за една година продажната му цена се сгромоляса на половина - от първоначални близо 6,6 милиона, сега сградата се търгува за 3,5 милиона лева. Причината за рекордното поевтиняване е, че няма желаещи да купят базата, запечатала в себе си отражението на една дълга стопанско-политическа реформа.

Дълговете на акционерното дружество "Заводски строежи - ПС - Пловдив", в чиито активи попада 15-етажното здание, известно сред пловдивчани като "виетнамското общежитие", са причина имотът да бъде обявен за публична продан. Частното дружество е наследник на един от колосите под тепетата - предприятието „Заводски строежи”, чрез което са се препитавали над 1200 души.

Именно "Заводски строежи" съгражда индустриалната зона на Пловдив- строят КЦМ, „Рекорд”, Устрем” ,ЗЗУ,  „Подем”, вдигат мастодонта в Шишманци, Комбината за целулоза и хартия в Стамболийски, „Химик” в Асеновград”  още десетки  промишлени сгради –гордостта на „развития социализъм”. В края на 90-те обаче предприятието е приватизирано в рамките на  "Заводски строежи - ПС - Пловдив" АД, като процесът е довел до тотално обезкостяване на дружеството според хора, участващи във фирмата по онова време. Започва разпродаване на активите на дружеството, а междувременно се трупат дългове. Акционери неколкократно пускаха жалби за  „груби нарушения, безстопанственост , кражби и нарушения на данъчното законодателство” срещу оглавяващия борда на директорите на АД-то Ангел Кацаров. 

Кацаров обаче категорично отхвърля обвиненията и заявява, че прави всичко по силите си да оздрави фирмата. През 2014 Кацаров разказва за тъжната съдбата на дружеството титан преди 89-а и окаяното състояние, в което то изпадна след приватизация, можете да прочетете ТУК! Кацаров е категоричен, че хората, подали сигнала срещу него не са акционери в "Заводски строежи-ПС-Пловдив" и нямат право да подават подобна жалба срещу него, тъй като не са юридически субект. Той твърди, че е превърнал собственото си семейство в заложници на фирмата и че прави невъзможното, за да оправя задълженията, натрупани от прешествениците си. "Аз държа най- големият процент акции. Според вас нормално ли е да крада от самия себе си?" коментира изпълнителният директор. 

Така или иначе сградата на "Дунав" е един от активите на фирмата, които са предмет на изпълнително дело. Хотелът, извисяващ се над второто колело на Панаира, отдавна е затворен и етажите му пустеят. Първите три нива се даваха под наем за офиси, като там бе настанена и службата за социално подпомагане. Съгласно Удостоверения за вписвания, отбелязвания и заличавания за имот, издадени на 19.11.2015 г. от Служба по вписванията в Пловдив, върху имота е вписана законна ипотека, обезпечаваща вземането на Агенция за следприватизационен контрол (понастоящем Агенция за приватизация и следприватизационен контрол) в размер на 22,4 хиляди щатски долара. Ипотеката според закона действа за срок от 10 години, като може да бъде продължена, ако вписването се поднови преди този срок да е изтекъл. Към настоящия момент по изпълнително дело няма данни вписването на горсцитираната ипотека да е подновено, пише в документа от частния съдебен изпълнител Стефан Горчев. 

Настоящата продажба важи за терена, разположен на изключително апетитно и централно място, с големина от 2908 кв.м и сградния фонд върху него. Имотът се състои от общежитие /700 кв.м застроена площ/ и административна сграда, разделена на 15-етажна част със застроена площ от 464 кв.м и ниска 3-етажна част с площ от 225 кв. м. 

Първоначалната цена на търга през 2018 беше 6 624 447 лева, но след като желаещи нямаше, тя беше намаляна няколко пъти, падайки до рекордните 3 514 077 минимална цена днес. Инвеститорите, желаещи да станат собственици на имота, могат да се включат в наддаването от 19 януари 2019 до 19 февруари 2019.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина