Единствено в детска градина “Бреза“ в Пловдив: Родители четат утринни приказки

Автор: Plovdiv Now 36449
Единствено в детска градина “Бреза“ в Пловдив: Родители четат утринни приказки

Проектът „Утринна приказка“ започна с първа инициатива в детска градина „Бреза“ в пловдивския район „Северен“. Това е единствената от 180 детски градини в областта, избрана да работи по този модел.

Проектът е на Министерството на образованието и науката, като е изработен адапционен модел за съвместна работа на учители и родители при постъпване на малчуганите в детската градина (3-годишни).

В 9:00 часа всяка сутрин родител на дете от първа група (майка, баща, баба, дядо и др.) посещава малчуганите и им чете различни приказки в рамките на 10-12 минути. Оформен е приказен кът –децата сядат на възглавничките, разпръснати на килима, а гостът-четец заема своето място на диванчето. След прочита малките възпитаници на ДГ „Бреза“ трябва да извлекат поуката от всяка приказка и да я прилагат в ежедневието.

„Подкрепям идеята за педагогическа практика „Утринна приказка“. Когато децата растат във вълшебния  свят на приказките, те са по-щастливи и по-спокойни“, сподели директорът на   ДГ „Бреза“ Нели Димитрова.В презентацията си тя изтъкна, че прилагането на модела е оценено като много ефективно както от педагозите, така и от родителите. Ежедневното четене на приказки обогатява речника на децата, развива въображението и мисленето, както и допринася за емоционалното им развитие.

Специален гост на събитието бе кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев  заедно със заместничката си Лариса Кътова и главния експерт „Образование и култура“ в района Нели Нончева.

„Изразявам задоволството си, че това, което започнахме заедно през декември миналата година в ДГ „Дъга“ сега намира блестящо продължение с представянето на още един нов и значим за Пловдив проект в областта на предучилищното образование в ДГ „Бреза“. Поздравявам Нели Димитрова и нейния екип за начина, по който реализират задачите на проекта и им пожелавам на предстоящото национално представяне след две седмици да бъдат все така интересни и убедителни за аудиторията“, каза Стоян Алексиев.

На презентацията на проекта в ДГ „Бреза“ присъстваха още старши експерт ПУО към РУО- Пловдив Добринка Минева, както и директори на други детски градини в района.

След представянето на проекта Мария Тодорова-майка на едно от децата от първа група с възпитатели Гергана Димитрова и Радка Гинева прочете на малчуганите приказката „Косе Босе“.Децата слушаха със затаен дъх произведението на Ран Босилек, а след това казаха на кой герой искат да приличат.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина