Двойният убиец Йордан отново на съд днес, разпитваха свидетели

Автор: Ива Модова 6156
Двойният убиец Йордан отново на съд днес, разпитваха свидетели

Двойният убиец от Пловдив Йордан Таков отново се изправи пред съда. Спрямо него е повдигнато обвинение за убийството на баща и син Ботеви, извършено по особено мъчителен за жертвите начин.

Днешното заседание продължи с разпита на свидетели, както и изслушване на съдебните експертизи, предаде trafficnews.bg.

В залата днес стана ясно, че Христо и Васил са били убити с 5 куршума, а смъртта е била мигновена. Според вещите лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза, не са налице данни за мъчително настъпване на смъртта.

„Не са изпитвали болка, тъй като смъртта е настъпила за секунди. Васил Ботев е починал за секунди. Той е прострелян два пъти, като първият изстрел е пронизал лявата част на подребрието. Раната не е била смъртоносна, Ботев е можел да се движи. Втората рана е в задната част на врата. Куршумът е прекъснал гръбначния мозък. Васил Ботев е загинал мигновено, като всичките функции на тялото са прекъснати. Той веднага се е свлякъл на земята, като е паднал по гръб. Причината за последното е, че е държал метален предмет над главата си и той е натежал. По главата на Васил има рани, две от тях – на слепоочие и чело, са причинени от сбиване. Останалите охлузвания също са типични за сбиване, но може да са получени и при падането. Входно-изходните рани са под ъгъл – отгоре надолу”, заяви пред съда д-р Балтов от съдебна медицина. Той добави, че и смъртта на Христо Ботев е настъпила веднага.

Последният е получил три куршума – един в лицето и два в торса.

„Фатален е бил изстрелът, който е прекъснал аортата. Имам две рани в лявата част на гръдния кош. Ръката на жертвата е била встрани или вдигната. Тялото е било в страни от проектила. В страни е била и главата на Христо. Той е получил изстрел в лицето, на нивото на лява ушна мида. Отново имаме денивелация, тъй като изходната рана е в областта на шията. И по тялото на Христо са налични охлузвания, типични за борба. Има охлузване на долна устна. Всички тези рани, също могат да се получат при падането”, допълни д-р Балтов.

Охлузвания по раните е имал и самия Йордан Таков. Това се потвърди от съдебната експертиза, назначена на 46-годишния мъж два дни след убийството. Тези рани обаче са били леки, без да са нанесени със сериозна сила. Има охлузвания на долна устна, получена най-вероятно след удар с юмрук.

Пред съда днес бе разпитан и един свидетел. Той е бил сред първите, пристигнали на мястото на убийството. Полицаи Петър Балкански е бил в патрулиращия екип, отзовал се на местопрестъплението. Той е бил човекът, който е бил неотлъчно до Йордан Таков.

„Когато отидохме пред халето, заварихме двама души. Единия бе Йордан – много уплашен и неадекватен. Каза, че е било страшно, че има пистолет в буса, а в халето двама души. Колегата влезе в халето и след секунди ни съобщи, че вътре има два трупа. Аз веднага сложих белезници на Таков. Той започна да вика да повикаме линейка и че лекарите ще ги спасят. Повтаряше го няколко пъти. Пред мен той разказа, че е стрелял по мъжете, които му били бизнес партньори. Те го нападнали, разменили и обиди. Стрелял и избягал, пистолета го хвърлил в буса под седалката. Разказа още, че оръжието е законно, ходил да стреля с него. В цевта имало патрон, бил зареден. Носел го за самозащита, тъй като в себе си пренасял големи суми пари, а и имал проблем с двамата мъже и преди. 3-4 месеца по-рано отново е имало спречкване, последвал и бой. При нападението същия ден в ръката на единия от простреляните имал нож. „Искаха да ме убият, сега аз щях да лежа там. Васил парадираше с връзки в полицията и ми каза, че ще им се размине ако ме убият” – каза пред мен Таков. Другият мъж отвън бе с фамилия Тошев. Той не е видял какво се случва в халето. Повтаряше само, че е било страшно и че нападнали Йордан. Трепереше и беше в шок”, каза полицай Балкански.

По време на делото бяха приети още две експертизи. Делото бе отложено за нова дата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина