Деца от Северен приветстваха пролетта

Автор: Plovdiv Now 11989
Деца от Северен приветстваха пролетта

Децата от ДЯ „Дребосъчета“ посрещнаха Баба Марта.Тя бе облечена в народна носия и донесе на малчуганите мартенички в традиционната си кошница.След това се появиха Пижо и Пенда- други любими персонажи на този хубав празник.

Децата започнаха да рецитират стихчета.Изпълниха песните: „Мартенички бели и червени“, „Врабчо и Баба Марта“, Песен за теменужката и Песен за минзухарчето. Включиха се в подвижните игри „Песен за кокичето“ , „На зелената морава“ и „Мечо и пролетта“. Накрая тропнаха хорце „Писнала гайда шарена“.

Цялостната тематика на празника бе свързана с пробуждането на природата-появата на първите пролетни цветя и Мечо, който се събужда от дългия зимен сън и тръгва да бере жълто цвете в гората.

Директорът на ДЯ „Дребосъчета“ Елена Попова приветства децата и гостите със стихотворение, посветено на месеца на обновлението за нов живот-март:

„Нека Баба Марта дойде с пролетта.

Нека тя ни донесе цветя.     

А със тях и слънце, и още топлина

да идват новина след новина

И всяка следваща-по-хубава да бъде тя.

Месец март почука на вратата.

Птички вече свиват си гнездата

и пеят си щастливи песни.

Желая Ви много интересни мартенски дни  чудесни!

Честита Баба Марта!“

Детското заведение посрещна Баба Марта с обновен интериор-цветни щори с изображения на детската дъга, килими на цветя и цветовете на дъгата и антибактериална настилка на помещенията.

„Нека този прекрасен български празник донесе много здраве, щастие и веселие на всички деца в ДЯ „Дребосъчета“.А на медицинския персонал, който се грижи за тях и на техния директор Елена Попова-позитивни емоции и пролетно настроение“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който бе гост на тържеството.Той се включи активно в направата на мартеница на живо, за да покаже, че родните традиции трябва да се спазват от малки и големи.

Сред гостите на събитието бе и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина