Байрям Солак жали отреждането за парк на 16-те дка зад хотел „Санкт Петербург” в ОУП

Автор: Plovdiv Now 5054
Байрям Солак жали отреждането за парк на 16-те дка зад хотел „Санкт Петербург” в ОУП

41 жалби са подадени в Административен съд – Пловдив срещу изменението на Общия устройствен план, заяви главният архитект Димитър Ахрянов. Новият градоустройствен план бе приет в края на 2022 година, като на 20 декември влезе в сила. Всички заинтересовани страни имаха 14 дни да обжалват плана, като това не спираше влизането му в сила. Според  закона заинтересовани лица, които могат да жалят ОУП са физически и юридически лица, имащи собственост в съответната зона.

От 41 жалби 4 са срещу промяната на статута на терена от 81 дка край Гребната база.  През 2015 година статута на имота бе променен от  зона за озеленяване в такава за рекреация. Собствениците на парцела пък имат ПУП от 2001 година, който е за увеселителен парк.

На последната сесия  Общинския съвет взе решение за преговори между  фирмата и Община Пловдив за купуването на парцела. Тепърва ще става ясно каква е оценката на имота, както и как градските власти да го придобият.

Жалба има и срещу друго отреждане на зелена зона, който преди няколко години предизвика протести  и напрежение в Пловдив. Става въпрос за имота от 16 дка, който  е зад хотел „Санкт Петербург”. В новия ОУП той е даден за озеленяване,  но собственикът му е подал жалба срещу статута. Той е собственост на фирмата „Парадайс Гардън Резидънс” ЕООД, чийто собственик е Байрям Солак.  Бизнесменът е сочен за дясна ръка на йорданския бизнесмен Таха Рахман, макар че последният отрича да има общо с имота от 16 дка, пише TrafficNews.bg.

В случая фирмата, като собственик е заинтересована страна и може да жали отреждането на имота.  Преди време Общинският съвет взе решение  за отчуждение на имота, но до този момент  стъпки за това не са направени. Ако съдът постанови в полза на градските власти и имота  остане за зеленина, то  Община Пловдив може да започне  стъпки по отчуждаването му. Ако обаче бъде отредено в полза на частната фирма, то принудително отчуждение няма да е възможно и единствената опция ще остане покупката на имота.

През 2019 година стана ясна и цената на парцела – 14 млн. лева според пазарната оценка. Фирмата обаче нямаше желание към онзи момент да го продава.    Останалите  36 жалби са за частни имоти  в различни части  на града. Собствениците спорят срещу отреждането им или уличната регулация към тях.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина