Апелативният съд решава днес съдбата на Ральо Ралев

Автор: Plovdiv Now 4392
Апелативният съд решава днес съдбата на Ральо Ралев

Апелативният специализиран съд ще реши днес окончателно съдбата на кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев и сочения за негов помагач бивш тв бос Иван Делевски. Прокуратурата е внесла протест спрямо определението, с което последният беше пуснат на свобода срещу гаранция от 60 бона. Припомняме, че Делевски е обвинен за корупционна схема. Именно 60 хиляди лева е и подкупът, който двамата мъже са изискали от строителния предприемач Здравко Ангелов. 

Според обвинението е налице реална опасност, ако е на свобода, Делевски да окаже влияние на свидетели или да извърши друго престъпление.

Жалба за изменение на мярката му за неотклонение "задържане под стража" в по-лека такава, е направил и Ральо Ралев. Специализираният наказателен съд остави в ареста кмета на пловдивския район "Северен" по обвиненията за корупционни действия и търговия с влияние. Делевски обаче беше освободен незабавно, като мотивите са, че той не е бил основният инициатор на деянието и неговата роля в корупционната схема е била второстепенна.

Припомняме, че Ралев и Делевски бяха задържани при спецакция на 30 май. Преди около 5 месеца строителен предприемач поискал разрешение за строеж. Главният архитект на общината обаче започнал да го мотае, като впоследствие му предлагал различни варианти да си заплати. Строителният предприемач подал сигнал до премиера Бойко Борисов, а той съответно до спецпрокуратурата и КПКОНПИ.

Така пет месеца Ралев и неговия приятел били подслушвани, а според прокуратурата в СРС-та има достатъчно доказателства, че двамата са упражнявали натиск над главния архитект, а впоследствие било неизбежно и той да поиска подкуп от строителния предприемач.

В деня на арестите предприемачът трябвало да отиде с сътрудника на Ралев - Иван Делевски до чейндж бюро, за да смени предадения подкуп, който бил в размер на 60 хиляди лева. Идеята била, ако случайно парите са маркирани те да бъдат подменени с валута и така маркираните банкноти да не бъдат в тях. До смяна на парите обаче така и не се станало. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина