Жител на етническия квартал Столипиново е готов да заведе дело срещу ОП”Чистота”. Причината – неизпълнение на част от функциите на предприятието, а именно да контролира, глобява, да не додопуска формирането на незаконни сметища и да въвежда регламент при нерегламентираното изхвърляне на боклук. 

Абдулсамед Вели вече се е консултирал с адвокат относно казуса. Той дори ще подаде официална жалба до Районна прокуратура – Пловдив. Причината за крайните действия са тоновете боклук по две от основните улици на Столипиново – „Крайна” и „Ландос”, които сеят миризма и зараза в квартала.

Вели разказва пред TrafficNews, че пространствата около съдовете за смет са отрупани с боклук и от 12 дни не са извозени от сметопочистващото дружество. Не това обаче е причината, за да потърси отговорност от ОП”Чистота”.

Абдулсамед Вели е собственик на апартамент на улица „Крайна” 14. 

„Направи ми впечатление, че 12 дни контейнерите не бяха пипнати, а боклукът се трупаше по улиците с всеки изминал ден. Преди седмица подадох сигнал до ОП”Чистота”. На 12 юли, около 11:20 боклукът бе извозен, но не целият. Събран бе един камион и след това машините не се върнаха. Потърси ме служител на фирмата, който не се представи, но заяви, че отговаря за квартала. Срещнахме се и аз му разказах за проблема. Мъжът дори не ме изслуша докрай, а заяви, че общността е невъзпитана. Аз се засегнах, защото не е редно да се поставят всички хора под общ знаменател. Ние се разграничаваме от тези, които хвърлят и мърсят. Това искаме ние – нарушителите да се глобяват, да се подвеждат под отговорност”, разказва Абдулсамед Вели. Той допълва, че при разговора си с представител на „Чистота” е предложил да се извършват повече хайки, да се следи масово за спазване на наредбата и да се налагат безпощадни глоби на нарушителите.

„Получих отговор, че няма достатъчно служители и ако искам аз да бъда назначен , за да следя за реда.  Тогава отново попитах, защо само в Столипиново има такъв проблем, а не в останалата част на Пловдив. Не получих отговор. Замълчах, с надеждата, че нещо ще се промени. Уви, нищо повече не се направи”, допълни Вели. Той бе категоричен, че е подал два сигнала до ОП”Чистота”.

Искът на Абдулсамед не е обвързан със сметосъбирането, а с контрола. Той обяснява образуването на сметищата с манталитета на една група от хора, както и липсата на контрол от страна на фирмата, отговаряща за чистотата.

„Възпитанието идва от родителите. В случая родителите е държавата. Тя трябва да контролира и възпитава. В задълженията на фирмата е да контролира и глобява нарушителите. Контрол няма, а когато няма контрол, няма и страх, всеки прави каквото си иска. Всеки знае, че когато бръкнеш в джоба на човек, той си взима поука. Аз, както 80% от хората на улица „Крайна”, се разграничаваме от нарушителите. Проблемът идва от хората, но за да са такива хората е виновна липсата на контрол. В жалбата си до прокуратурата ще посоча, че общинското предприятие не си извършва задълженията, а именно контрола. Ще заведа дело срещу  ОП”Чистота” за  неизпълнение на част от функциите на дружеството”, каза Вели.

Той няма да предявява финансов иск към предприятието. Надява се, че след едно подобно дело, контролните органи ще се задействат.

„Освен да се налагат санкции, трябва и същите да се събират самите глоби. Само така едно общество може да се възпита. Редът е обвързан с контрол. Мнозинството в кварта искат промяна, но са безсилни срещу другата група – на цапащите, на хората, които не им пука. Не може да се разберем вътрешно квартално, защото ще се стигне до скандали и дори до бой”, допълва Абдулсамед Вели.

След сигнала репортер потърси за коментар и шефът на ОП „Чистота” – Димитър Георгиев.

„Аз съм за постоянния контрол, регламентираното изхвърляне на смет и налагането на санкции за нарушителите. До момента имаме над 120 фишове, написани само в Столипиново. Това не е нашата основна функция да контролираме. Да, ние следим за реда, глобяваме, но много пъти сме се обръщали и към Общината и към институциите, които имат функциите за контрол – Инспектората, общинска полиция и охрана и дори самата полиция. Имаме назначени 4-ма инспектори, които обаче не обхващат само Столипиново, но целия град. Имаме действие по този въпрос, но е много трудно ОП „Чистота” сами да извършваме контрол”, заяви Георгиев.

Той допълни, че функцията контрол може да бъдат изпълнявани и от контрольорите към групите за почистване. По думите му обаче, нерегламентираното изхвърляне на боклук се извършва в късните часове на денонощието, след работното време на служителите.

„В 90% от случаите нарушенията се извършват през нощта. Вечер оставяме чисто, а на сутринта всичко е затрупано отново с боклук. За мен стратегията е такава, че за да се промени нещо, то трябва да се действа съвместно с институциите. Освен това трябва да се въведе видео наблюдение. Ние обаче нямаме правомощия и възможност за такава система. Имахме скоро писмо от РИОСВ. И към тях сме описали дейността, глобите и начините за контрол. И към тях съм направил искане за съвместна дейност с всички институции, които по-горе споменах”, допълни още Георгиев. Той е категоричен, че акциите в Столипиново не са спирали. В съботите се извършват и допълнителни акции, като по думите на шефа на ОП „Чистота”, през изминалата седмица са изнесени 160 тона отпадък само от улица „Батак”.

„Хората са си в правото да си търсят правата. Ние правим всичко по силите си и при почистване и при сметосъбиране и при контрола. Но само не може да се справим”, завърши Николай Георгиев.