“Жилфонд“ ударно довършват Белодробна болница за бежанците от Украйна

Автор: Добринка Димова 6441
“Жилфонд“ ударно довършват Белодробна болница за бежанците от Украйна

Служители на общинското предприятие „Жилфонд” работят ударно по довършителните дейности в бившата Белодробна болница в Пловдив. В момента 20-има работници поставят бойлери в баните и подменят последната част от водопроводите. Сглобяват мебели и монтират специални брави на вратите на стаите с допълнително заключване за защита на деца. „До следващата сряда целият втори етаж ще бъде готов и там ще могат да се настанят бежанците”, обясниха пред TrafficNews общинските служители.

Това са предимно хора, които се намират в хотели по Черноморието, но с началото на активния летен сезон трябва да ги напуснат. Вече има и списъци на украинци – предимно майки с деца, които искат да дойдат в Пловдив.

Припомняме, че близо 50 души - украинци, които получават подслон от български граждани, положиха дружни усилия, за да превърнат порутената и западнала сграда в убежище на нуждаещите се.  Заедно с тях в мисията запретнаха ръкави и общинските служители от „Чистота“, „Паркове и градини“, „Дезинфекционна станция”, както и българи доброволци.

Старата болница бе основно почистена, стаите – боядисани. Покривът е ремонтиран, вече има ток и вода. Старите порутени мебели се изнесоха, бани и тоалетни се дезинфекцираха. В част от помещенията вече са доставени матраци и гардероби. Има и перални. До края на лятото ЕВН трябва да поправи абонатната станция, така че през зимата да има парно.

„В 25 стаи на етажа могат да се настанят семейства още този месеца. Има също санитарни помещения и кухненски бокс”, обясниха от ОП „Жилфонд”.

След като приключат тук, те ще се преместят да работят на третия етаж. Паралелно ще се ремонтира и партерът, който ще се използва предимно от администрацията. Предвидено е да се обособят и лекарски кабинети, където при нужда бежанците да получават медицинска помощ. Сред специалистите ще има задължително педиатър, акушер-гинеколог и общопрактикуващ лекар.  

     

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина