В Столипиново: “Чистота“ чистят, но след тях бунищата никнат като гъби

Автор: Виктория Петрова 8642
В Столипиново: “Чистота“ чистят, но след тях бунищата никнат като гъби

Не, това не е бунище. Може да ви прилича на такова, но по същество би следвало да е жилищен квартал с улици, тротоари и междублокови пространства. Вече трудно можете да прецените кое какво е на ул. "Ландос" в ромския квартал "Столипиново" в Пловдив, пише trafficnews.bg

Въпреки десетки акции по разчистване на тонове боклук от района, ромското гето продължава да е заровено в отпадъци и да се превръща в развъдник на зараза. По думите на районния кмет Иван Стоянов при масово разчистване на едната улица, боклукът веднага се генерира на съседната и така буквално властите и общинското предприятие "Чистота" си играят на лов на вещици. 

В разгара на пандемията с коронавирус обаче, докато някои общини извършват масова дезинфекция на жилищни входове и обществени външни пространства, подобна гледка стои като грозна и срамна кръпка в столицата на културата. 

След сигнал на наш читател за бунището, който отправихме към ОП "Чистота", незабавно само за няколко часа се проведе нова акция и служителите на предприятието разчистиха района - улицата "излезе" изпод боклука. Оказва се обаче, че въпреки ежедневното почистване, проблемът с бунищата в района е патология, поради няколко причини: ромите унищожават кофите, не ги ползват дори когато все още са непокътнати, и накрая - носят тонове боклук от други части на града. 

"Рано тази сутрин, още преди 7 часа, посоченият в читателския сигнал участък на ул. „Ландос“ е почистен основно, за което прилагаме снимки. Всеки ден чистим, но резултатът е краткотраен, тъй като нерегламентираното изхвърляне на отпадъци продължава. На метри и в двете посоки има контейнери за смесен битов отпадък, опитвали сме да поставим и точно на това място, но жителите ги унищожават или изхвърлят. Често контейнерите са празни, а отпадъците се трупат около тях. В „Столипиново“ полагаме големи усилия за почистването на нерегламентирани сметища и предприемаме превантивни мерки срещу образуването им отново. Екипи с едрогабаритна техника работят и в почивните дни. От началото на обявеното заради коронавируса извънредно положение и последвалата след това епидемична обстановка няма и ден – независимо дали е събота, неделя или официален празник, в който да не сме дезинфекцирали улиците в квартала. Търсим по-дълготраен ефект за чистотата в „Столипиново“ чрез взаимодействието с други компетентни институции – районното кметство, Шесто районно управление, Общинския инспекторат", посочи Димитър Георгиев, директор на ОП „Чистота“ за Traffic News.

Оказва се, че пакет от мерки за справяне с проблема вече е подготвен в изчерпателен доклад на районния кмет, адресиран към кмета на града Здравко Димитров през март месец. В доклада са поместени както констатациите за произхода и разпространението на боклука, така и комплексни решения за справяне с боклукчийската криза в района. Становище по доклада обаче няма към днешна дата. 

"Подаваме ежедневно сигнали. На практика като се изчисти ул. "Крайна" започва да се пълни улица "Ландос" и обратно. В доклада, който съм написал, съм упоменал, че трябва да се закупят поне още 100 съда за отпадъци. Проблемът обаче изобщо не свършва с закупуване на кофи. Ние трябва да противодействаме на вноса на този боклук в района. Когато хората от квартала чистят дворове или ровят в други кофи за отпадъци в града, в последствие те изсипват всичко ненужно директно на улицата. Трябва да увеличим присъствието на общинска полиция и общинска охрана, както и да поставим видеонаблюдение на входно-изходните артерии на "Столипиново", за да ограничим преноса на отпадък. Отделно от Общинският инспекторат трябва да засилят контролната дейност по писане на актове и фишове на нарушителите. С поставянето пък на камери ще можем да работим по разрешаване и на още един проблем - каруците. Трябва ни превенция, увеличение на глобите, кофите и видеонаблюдение. За съжаление обаче често нарушителите са деца, на които дават по някой лева да изхвърлят боклук с колички. Децата не могат да изсипват тези колички в казаните и го правят директно на земята, затова друг много важен подход е - присъствени занимания в училищата с подрастващите да не се цапа и да се пази хигиена", обясни Иван Стоянов. 

Сметището на 2.11.2020:

Разчистената улица "Ландос":

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина