Съдебни лекари смятат, че Анка редовно малтретирала бебето си. Тя: “Никой никога не я бил“

Автор: Plovdiv Now 2622
Съдебни лекари смятат, че Анка редовно малтретирала бебето си. Тя: “Никой никога не я бил“

Автор: Георги Тошев

Съдебни лекари смятат, че Анка Михайлова от Столипиново, сочена за убиец на малката Севда, редовно е малтретирала детето си. В областта на главата са установени 3 травматични увреждания, като са необходими минимум 2 удара в различни области, смятат експертите изготвили експертизата, предаде trafficnews.bg.

В случая това не може да се получи от падане. Имало е синдром на третираното дете. Обясненията за механизма на увреждане не съвпадат с травмите. Има симптоми, че детето е третирано в стар период. Възможно е причината за смъртта да е комбинация от травмата и синдрома на раздрусаното бебе”, категорични са вещите лица. Според тях детето е било горено с цигара и имало следи от удари с колан.

Самата Анка даде съвсем различни обяснения за фаталния ден. Тя говори за първи път пред съда, като разказа и нейната версия за случилото се:

Преди 2 години осинови детехто и го кръстих Севда, на майка ми, която почина. Сама се грижих за него. Тя беше щастлива, имах спестени пари от работата в чужбина имах и от родителите ми злато и пари и разполагах със средства”, започна разказа си майката осиновител.

Никой не го е бил и хапал нито тогава, нито преди това”, категорична е Анка.

Сутринта същия ден станахме със Севда, излизахме на разходка с количката. Играхме и на обяд се качихме горе. Нахраних я и спа следобеден сън. След това пак излизахме. През деня не е падала. Преди 3-4 дни върху нея паднаха столове и имаше синина по крака. Вечерта играхме, пеех ѝ песни и се смяхме. Дойде време за лягане, като преди това я нахраних и изкъпах. Бях чистила и бях махнала пътеките и килимите. Тя си играеше и гледаше детски предавания. Аз и събирах играчките и го сложих на спалнята. Правих и кашата и чух "туп", разказа Михайлова пред магистратите.

Хвърлих всичко и бягах към спалнята и го видях на плочките. Не беше на себе си. Взех го и го гушнах. Беше със затворени очи, като умряло. Аз го взех и започнах да крещя. Видях, че не идва на себе си. Аз не знаех какво да правя, бях в паника. Виках „Севде, Севде, тук съм майко”, но то не отговаряше. Тогава започнах да викам по-силно за помощ. Излязох от апартамента и не знаех какво да правя. Щипах го да го свестя, не помня да съм го хапала, но не идваше на себе си”, обясни през сълзи Анка.

Тогава тръгнала по стълбите и дошли момчета, които взели детето на ръце, защото тя била по чехли и по пижама. След като са закарали Севда в болница повече не я е виждала.

„Доктора каза да му приготвям леглото и аз реших, че е добре. Полицаите обаче директно ме взеха от пътя. Аз бях задържана като разбрах какво се е случило”, каза още Анка.

Тя отрича да я е била и наказвала преди. Сподели, че е била на обучение преди да осинови Севда, къде са я учили как да се грижи за него.

В днешното заседание показания пред съда дадоха и полицаят, изпратен към мястото веднага след сигнала, както и мъжът който е чул виковете и е закарал Анка до болница.

Инспектор Петър Йочев е бил изпратен към ул.”Клисура” по сигнал за тежко престъпление. „Обадиха ми се, че е извършено тежко престъпление, и ни бяха поставени задачи да отидем в района да намерим свидетели и да разпитаме очевидци. Първоначалната информация беше, че детето е паднало от леглото, ударило си е главата и е в тежко състояние. Заедно с колегата извършихме проверка и разговаряхме с доста хора. Всички те изказаха положително мнение за майката, че добре си е гледала детето и не са виждали агресия от нея. Информацията за нея беше положителна. Качих се в апартамента, беше спретнат, чист и подреден. Разпитали сме 10-20 човека приблизително, някои от тях бяха близки, други съседи. Видяхме и майката, беше притеснена докато бяхме там”, каза униформеният.

Стефан Юстенов е чул писъците на майката и заедно с приятели се е притекъл на помощ. Закарал е Анка и малката Севда в болница с личния си автомобил.

Бях зад блока в който живее жената с 4-5 приятели. Чух викове "детето ми умира". Качихме се по стълбите нагоре и тя вече излизаше. Жената носеше детето, но после го взе Северин Бонев. Качихме се в моята кола и го закарахме в болница. Майката каза, че е паднало от спалнята и си е ударила главата. Детето дишаше, но беше в безсъзнание. Познавам я като комшия, но нямаме общо. Знам, че е добра жена, но аз работя в Германия и рядко съм ги виждал”, разказа Юстенов пред съда.

Според един от защитниците на Анка – адвокат Димитър Будаков трябва да има промяна на правната квалификация на престъплението и промяна в характера на цялото дело. Юристът многократно изрази недоверие в заключенията на съдебните медици, като смята, че следите от хапане нямат отношение към заключенията, че Севда е била системно малтретирана.

По делото престоят разпит на още няколко свидетели, които към момента са нередовни призовани, след което се очаква Окръжен съд – Пловдив да се произнесе относно повдигнатите обвинения и да постанови присъда.

Припомняме, че срещу Анка Михайлова е повдигнато обвинение за това, че на 23 септември 2022 година умишлено е умъртвила малолетната Севда /на 1 година и 9 месеца/, като детето е починало на 16 октомври 2022 г. Според обвинителния акт убийството е извършено спрямо лице, намиращо се в безпомощно състояние и при условията на домашно насилие.

Обвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина