Режат дървото, унищожило 4 коли в Пловдив. Щетите - само при застраховател

Автор: Виктория Петрова 3916
Режат дървото, унищожило 4 коли в Пловдив. Щетите - само при застраховател

В момента текат експедитивни действия по премахване на три дървета на ул. "Орловец" 10 в Пловдив. Едно от тях е сцепилото се и нанесло щети върху четири автомобила само ден по-рано. Служители на ОП "Градини и паркове" са започнали да изрязват короните, като се очаква до края на деня опасните дървета да бъдат премахнати. Предвидено е до края на годината да бъдат взети спешни мерки и по отношение на още 81 дървета в район "Източен"

Припомняме, че огромен клон се откърти и смачка колите на паркинг в района. Дървото е било инспектирано преди време от еколозите към районното кметство, но тъй като целият му ствол е напълно здрав, проблем не е отчетен. Гниенето е започнало при разклонението му, което се намира на височина над 3-4 метра и поради това експертите от отдел "Екология" не са успели да регистрират проблем при предходни обследвания. Кората и дънерът не са видоизменени, затова и дървото не е попаднало сред рисковите екземпляри за премахване или окастряне. Не са подавани сигнали по отношение на крепкостта и състоянието на дърветата там. Това обясни кметът на район "Източен" Иван Стоянов. 

Той посочи, че днес е разписал заповеди за премахване и на трите дървета, като другите две ще бъдат премахнати заради опасно накланяне върху площите за автомобили и тротоара. 

Щетите върху няколко от автомобилите, пострадали при вчерашния инцидент, са значителни. Тъй като шофьорите нямат "Каско", те трябва да се обърнат към застрахователите, при които са направили задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Дали и какво ще им бъде изплатено като обезщетение обаче не е ясно. Към Община Пловдив претенции могат да бъдат предявени само по съдебен път. 

Главният еколог Васил Василев ежедневно извършва обследвания в район "Източен" и към момента от 2014 насам има останали 81 дървета с подписана заповед за извършване на действия по премахване или окастряне. 

"Ежедневно се извършват обследвания и при индикации, че има рискови дървета, веднага изготвяме заповеди, които трябва да се отработят от служителите на ОП "Паркове и градини". Разпоредил съм до края на настоящата година необходимите действия по тези 81 дървета да бъдат извършени, за да не се стига до инциденти предвид че идва зимния сезон, съпътстван от бури и валежи", обясни Стоянов.  

Стоянов допълни, че в кметството на "Източен" се приемат и сигнали за опасни дървета, като веднага се изпращат проверки на място, които да установят какво е състоянието на растенията и се преценя какви мерки да бъдат взети. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина