Кметът на Източен: Интерграцията минава през образователната система

Автор: Деница Лещева 5649
Кметът на Източен: Интерграцията минава през образователната система

Кандидатстване по проект, аналогичен на "Растем заедно", е сред целите на администрацията "Източен" за 2019-та година. Това съобщи пред репортер на Plovdivnow.bg кметът на района Николай Чунчуков. В рамките на проекта над 200 деца от ромски произход в предучилищна възраст интензивно изучаваха български език. Той включваше и други инициативи, като посещения на театрални постановки и спектакли от деца и родителите им. Според районния кмет дейностите по програмата вече са дали резултат. 

"Един от най-големите проблеми в етническия квартал е невладеенето на български език от най-ранна възраст. Когато децата отидат в първи клас, голяма част от тях не говорят български. Затова преди 2 години се насочихме към детските градини по този проект", коментира Чунчуков. Целта е малчуганите да преминат през двегодишно обучение, за да стартират училище с достатъчни познания по езика. 

Припомняме, че проектът е на стойност 467  173 лв. и обхваща 6 детски градини в района. Голям процент от децата вече знаят цифрите, както и думи, като "котка", "куче", "маса", "стол". Чунчуков изтъкна, че едно от големите предизвикателства е било убеждаването на родителите, че образованието е важно за децата им. Затова и една от заложените дейности по проекта е била именно комуникацията с тях.

"Когато се приберат вкъщи, децата говорят на майчиния си език. Ако родителите нямат усещането, че те трябва да знаят български, резултат няма да има. Повечето от родителите нямат образование, а това е причината да нямат и работа. Затова една от дейностите бе да ги убедим колко е важно детето да знае български, за да отиде в първи клас, да завърши средно образование, да може да се реализира и интегрира в обществото", сподели още кметът. Той сподели и убеждението си, че образованието е водещо, когато става дума за интеграция, а самият процес трябва да стартира в ранните детски години. Само така хората ще могат да променят мисленето си. Ранното изучаване на български език пък ще успее да им даде успешен старт в останалите предмети, а в последствие - и възможност да продължат образованието си.

Чунчуков сподели, че наскоро е получил запитване колко служители от ромски произход работят в местната администрация. "Отговорих, че тази година съм обявявал няколко конкурса - за юрист, за инженер пътна инфраструктура и за ВиК инженер. И за трите позиции не се яви нито един ром - нито инженер, нито пък юрист. Когато родителите кажат, че искат и техните деца да работят, отговаряме - нека завършат образование, нека научат български език. Висшето образование вече е много по-лесно достъпно. Учат ли, завършат ли, дипломират ли се - няма да има причина един местен жител от ромски произход да не може да спечели конкурс и да започне работа. Това е истинската интеграция!", заключи той.

По време на разговора си с наш репортер районният кмет сподели, че набелязаните цели за 2018 година са на 100% постигнати. Приоритети за следващата година ще бъдат инфраструктурата и откриването на нови групи в детските градини.

Какви са основните проблеми на района и как ще бъдат разрешени, както и интересуват ли се местните от събитията, които предстоят през 2019 година - очаквайте подробности по тези и още теми в интервюто ни с Николай Чунчуков!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина