Полицейският началник от Пловдив загинал, смазан от колата си

Автор: Парашкева Иванова 5765
Полицейският началник от Пловдив загинал, смазан от колата си

Причината за смъртта на полицейския шеф Пламен Петков са тежки травми, причинени от автомобила. Зам. началникът на Шесто РПУ загина при автомобилна катастрофа в сряда вечерта, след като автомобилът му "Фолксваген Пасат" излетя от виадукта на Скобелева майка и падна в дере. При падането , Петков който е бил без колан, е излетял от автомобила, а тялото му се озовало под тон ламарина. 

Взети са му кръвни проби, предстои и хистологична експертиза, която да установи състоянието на загиналия към момента на катастрофата. 

Продължава досъдебното производство по случая. Както TrafficNews съобщи  мантинелата, през която е излетял пасатът, е била компрометирана още преди три седмици. Там е имало сходно пътно произшествие, при което водачът е смачкал предпазната ламарина и излетял от шосето. След това обаче тя не е била възстановена. Катастрофата е станала на 7 септември. 

Чия е вината за тази немарливост, която за която вероятно бе платено с човешки живот?

Въпросният участък е част от Републиканската пътна мрежа, но поддръжката му е повече от сложна заради двустранни и тристранни договори между звената в държавата и общинска администрация.

От АПИ обясниха, че за пътния участък от път І-8 "Пазарджик-Пловдив" от км221+140 до км 230+900 , обхващащ урбанизираната територия на  Пловдив, включително ПВ "Скобелева майка" , на основание на Закона за пътищата е сключен Споразумителен протокол от ОПУ- Пловдив с община Пловдив за съвместно финансиране и поддържане на РПМ в чертите на града от 16.10.2019г. със срок до 31.12.2020г.

Съгласно същия, организирането и финансирането на дейностите по поддържането на път І-8 и пътните връзки на възела, са задължение на общината.

На практика отговорността е размита между две звена –едното от „Организация и контрол на транспорта” към зам.-кмета Тодор Чонов, а другото е „Строителство и инвестиции” към зам.-кмета Пламен Райчев. Оказва се, че и двете институции не са могли да направят нищо по въпроса, защото са в процедури… по ЗОП. С други думи в момента нито едната дирекция, нито другата може да ремонтира мантинелата, защото няма избран изпълнител за въпросните дейности.

Шефът на ОКТ Пламен Вълков коментира, че при повредени мантинели и всякакъв тип  увреждане на пътната сигнализация от КАТ в следствие на ПТП изпращат писма. За въпросния участък подобно писмо те не са получили и макар да се правят обходи, те не са знаели за повредената мантинела.  Те не могат и да възложат на фирма да оправи мантинелата, защото няма такава. Обществената поръчка за 541 хил. лева за полагане на хоризонтална пътна маркировка по уличната мрежа  и поставяне на нова и ремонт на съществуващата вертикална пътна сигнализация по уличната мрежа е пусната на 19 август, а все още не е приключила. От ОКТ ще видят друго бюджетно звено, което би могло да извърши ремонта по спешност.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина