Пари за отводняването на 22 блока в Столипиново не са предвидени

Автор: Благовест Андонов 7220
Пари за отводняването на 22 блока в Столипиново не са предвидени

Средства за отводняването на 103 входа в 22 блока в квартал „Столипиново” не са предвидени в бюджета на Община Пловдив за 2023 година. Темата за състоянието на жилищните блокове, които  са общинска собственост, станаха актуални след силните трусове в Турция. Към днешна дата не се знае дали тези блокове са годни за обитаване, както и дали са конструктивно годни. От над 20 години мазетата са пълни с вода, като от тях извират хиляди кубици вода, припомня trafficnews.bg.

Самите блокове са общински и са зачислени към ОП „Жилфонд”. За да се направи конструктивно обследване първо те трябва да се отводнят. Сумата нужна за това бе 1,3 млн. лева към 2021 година, но при индексация на цените тя вече е близо 2 млн. лева.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че трябва да се търси по-трайно решение на проблема, а не просто да се отводнят.

„Имаше идея да се заложат тази година 500 000 лева да се отводнят част от блоковете и поетпано да се решат проблемите. Само че констатирахме, че без да се запушат и подменят тръбите няма да има никакъв ефект. След това отново ще се напълнят за кратко време. Отделно към днешната дата не се знае кои тръби са към етажната собственост, кои към ВиК. Взехме решение ОП „Жилфонд” и ВиК – Пловдив да направят съвместна комисия и да намерят решение, както и как да се действа с тези блокове. След това вече може да осигурим средства за тях”, каза зам.-кметът.

Най-спешно е да се направят на блоковете на ул. „Сокол”.  Дори през новата програма за саниране ремонтът им да бъде възможен, то без да се направи отводняване и обследване, те не могат да получат финансиране.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина