Личен лекар защити Анка, обвинена за смъртта на осиновеното си дете

Автор: Plovdiv Now 4408
Личен лекар защити Анка, обвинена за смъртта на осиновеното си дете

Анка Михайлова от Столипиново отказа да признае пред съда, че е отговорна за смъртта на осиновеното си дете и делото срещу нея стартира по същество с разпит на свидетели и вещи лица. Близо 30 души ще дадат показания пред Окръжен съд – Пловдив, като днес е първият ден с насрочени разпити.

Анка Михайлова, която е известна в махалата като Айше, е с повдигнато обвинение за това, че на 23 септември миналата година умишлено е умъртвила малолетната Севда /на 1 година и 9 месеца/, като детето е починало на 16 октомври 2022 г. Според обвинителния акт убийството е извършено спрямо лице, намиращо се в безпомощно състояние и при условията на домашно насилие. Обвинението срещу 42-годишната жена е по най-тежкия член от наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Пръв пред магистратите днес застана личният лекар на Анка и Севда - Мария Стефанова. Жената е общопрактикуващ лекар на семейството от 2000 година, като по думите ѝ Анка е полагала даже прекомерни грижи за малката Севда. Ходили са редовно на прегледи, като са спазвали стриктно всички предвидени прегледи и имунизационната програма.

Беше прекрасно детенце, имаше нормални детски заболявания”, допълни лекарката. Тя определи Севда като добре обгрижвано и любвеобилно дете. От думите на доктор Мария Стефанова става ясно още, че последният преглед на Севда е бил в края на юли 2022 г.

Бях шокирана и много изненадана от случилото се. Никога не съм очаквала нещо подобно от нейна страна. Никога не съм имала проблеми с нея. Винаги е била възпитана и не е правила проблеми за нищо”, допълни още лекарката.

След разпита на общопрактикуващият лекар, показания дадоха и медиците, които са били на смяна при приемането на детето в УМБАЛ „Свети Георги”. От разпита им се потвърди, че малката Севда е била докарана в болницата в изключително тежко състояние. Детето е било интубирано и настанено в Интензивното отделение. По данни на свидетели е била паднала от леглото. По думите на дежурният детски хирург Севда е докарана в изключително тежко състояние, с хематон на главата и охлузвания и синини по тялото и крайниците.

От показанията на лекарите стана ясно още, че детето е доведено около 23-23:30 часа във фаталната вечер, в тежко състояние в кома. Имало е кръвонасядания по лицето с различна давност като време, като от хапане. По тялото е имала синини в различен цвят, като от наранявания с пръсти. Констатирано е и кървене от белия дроб, като състоянието му постоянно се е влошавало.

Пред магистратите лелята на Анка – Шенка Йорданова определи подсъдимата като изключително добра и грижовна майка, която никога не би посегнала на детето си.

Разпитан беше и 21-годишният Васко Стоянов, който е закарал детето до болницата. Той не е познавал майката и детето, а във фаталната вечер е чул писъци и викове за помощ. Разбрал, че детето е паднало от леглото и го транспортирал до лечебното заведение.

Разпитите на свидетели ще продължи и в следобедните часове на днешния ден, както и в още няколко заседания.

Към момента Анка Михайлова е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер от 3000 лева. Първоначално жената беше задържана „под стража”, а в последствие освободена. Припомняме, че Анка Михайлова е осиновила малката Севда през 2021 г. след получено одобрение от компетентните служби. Тя отглеждала и се грижела за бебето в апартамента си в Столипиново. Жената започнала да проявява агресия към него, защото не искала да променя установения си начин на живот, а детето ѝ създавало дискомфорт. 

Към датата на жестокия побой момичето било на 1 г. и 9 месеца. Във фаталния ден майката се ядосала няколко пъти, защото то се движело от стая в стая. Поради тази причина тя многократно го нахапала по тялото и го одрала с нокти, ударила го и с ръка по лицето.

Установено е, че по-късно вечерта майката отново проявила агресия към дъщеря си, като я ударила с ръка в задната част на главата. Детето получило черепно-мозъчна травма, изгубило съзнание и изпаднало в кома. То било откарано в болница, като на 16 октомври 2022 г. е починало.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина