Емил Русинов: Стартираме ремонти на улици за над 5 млн. лева в район „Източен” тази година

Автор: Plovdiv Now 2052
Емил Русинов: Стартираме ремонти на улици за над 5 млн. лева в район „Източен” тази година

Новият кмет на „Източен” Eмил Русинов е роден и израснал в района, който оглави.  Завършил е икономика на туризма и маркетинг магистратура. Три мандата е общински съветник в Пловдив. Заемал е и ръководни постове в дружества в сферата на енергетиката.  Преди дни бе приет бюджета на града, като „Източен” е сред районите с най-голямо финансиране.  

-Г- н Русинов, какво планирате през 2024 година в район „Източен” откъм улична инфраструктура?

- Първият проект, който ще старатираме е ремонтът на ул. „Георги Странски“ за изграждане на етап 1. Това включва изграждане на улицата от ул.“Архимадрит Евтимий“ до ул. „Тодор Гатев“. Средствата са в размер на 1,3 млн. лева. Чакаме бюджета да влезе в сила и може да започнем. Имаме възлагателно писмо с фирмата изпълнител. Теренът е предоставен от Министерство на отбраната преди 3 години. На това място никога не е имало улица и изграждането й ще започне от нулата. Новата пътна инфраструктура се намира в непосредствена близост до най-голямата търговска зона в района. Това ще облекчи изключително гражданите и търговците в този район.

Други предстоящи улици, които ще влезнат в плана за обновяване на район „Източен“ са: ул. „Месемврия“, ул. „Славянска“, ул. „Кемера“, ул. „Храбрец“ и ул. „Елба“.

За ул. „Месемврия“ са предвидени средства от Голяма община за изграждане на канализация. За ул. „Славянска“ са предвидени средства от Държавния бюджет в размер на 3 601 100 лв. Ремонтът ще бъде в участъка от бул. „Източен” до ул. „Лев Толстой”. В момента подготвяме процедура за изпълнител по готов проект с Разрешение за строеж. За останалите три улици Кемера, Храбрец и Елба към момента, стартираме процедура за проектиране.

-Видеонаблюдението и  облагородяването също залегна в предизборната Ви програма, какво да очакват жителите на „Източен” през тази година в тези направления?

- Видеонаблюдението е една добра превенция за опазване на общинските терени. Заложени са средства за поставяне на камери в бюджета на района.

За Парк „Чайка“ също има готов проект за обновяване и облагородяване още от предишния мандат на предшественика ми Иван Стоянов. Предстои издаване на разрешение за строеж и с предвидените средства, ще бъде стартирано частично обновяване на парка в зоната на детския кът.  На ул. „Богомил” направихме първа копка на проекта за облагородяване на междублоковите пространства на ул. „Богомил“ № 112-122 и ул. „Богомил“ № 100-110. Монтирани са изцяло нови осветителни тела, които вече работят. Проектът е завършен изцяло. Предстой залесяване със съдействието на ОП „Паркове и градини“. И съвсем скоро обекта ще бъде въведен в експлоатация.

-Основният проблем на район „Източен” са малкото зелени площи, как може те да се увеличат?

-Реално няма как да увеличим зелените площи като терен. Посоката, по която ще работим е да облагородяваме и поддържаме съществуващите зелени площи. За да направим района по-привлекателен и комфортен за живеещите. Също така кандидатстваме по програма ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда). Финансовият праг е до 15 000 лв. И сме включили няколко зони за облагородяване в района. Закупили сме 200 нови пейки, които ще облагородят най-нуждаещите се зони.

-Безспорно „Столипиново” е язвата на района, как може да се подобри състоянието там, а хората  да се научат да пазят чисто?

-Това е един много труден процес, но полагаме усилия като правим регулярни проверки и постоянно чистим сметищата. Изграждаме в момента дига на река Марица, която ще ограничи слизането с камиони и каруци до реката, където последно извозихме 1556 тона смесен боклук - битов и строителен. По този начин, премахваме едно от най-големите сметища в района.

Ще продължим с регулярните проверки, за да намалее стоварването на боклук и образуването на нерегламентирани сметища в района. Също така работим по същия начин и с незаконното строителство. Правим регулярни проверки, за да регулираме и този процес. Работим много добре съвместно с колегите от Общински инспекторат и Общинска полиция.

-Ще има ли промени в екипа Ви, гласуваха на последната сесия новата структура на Община Пловдив?

-Намерих едно много добре подредено и работещо кметство. Не съм правил големи промени, защото екипа от експерти много добре познава работата си и няма нужда да променяш една добре работеща система. В екипа ми от заместник-кметове назначих млади хора с опит в ресорите, които управляват. Доволен съм от работата им до момента. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина