Бивш нигерийски футболист учи децата в Столипиново на футбол и християнски ценности

Автор: Георги Анастасов 8480
Бивш нигерийски футболист учи децата в Столипиново на футбол и християнски ценности

Бивш нигерийски футболист разкрива тайните на великата игра на децата от пловдивския квартал Столипиново. Преди броени дни Филипс Шегун подписа договор с кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков и ще учи малчуганите на футбол на новата спортна площадка на улица „Крайна“ и на стадиона на улица „Вратцата“. Начинанието на Филипс обаче далеч не се изчерпва само със спорта. Освен бивш футболист на нигерийския Квара Юнайтед, той е и пастор в църквата и се е посветил на идеята да посвещава децата от гетото в християнските ценности. Всъщност дейността му в Столипиново не е от вчера, а от цели 12 години. За това време Филипс успя да създаде футболни отбори с деца от квартала, някои от които са участвали и в детските първенства. Просто сега още повече малчугани ще имат възможност да тренират и играят под негово ръководство, а за новия сезон от есента се стягат и нови футболни отбори.

Още преди 12 години покрай евангелистката си дейност Филипс организира футболен отбор в Столипиново и тогава е подкрепен от кметството на район „Източен“, което му осигурява тренировъчна база. Подбирахме децата не заради футболните им умения, а такива, които бяха отхвърлени и имаха трудно съществуване. Исках да ги насърча да ходят на училище, да се пазят от пороците и наркотиците, да не се женят прекалено млади и да не крадат. Това бе основната ми мисия. Условието да бъдат част от отбора беше да посещават училище. Това правя вече 12 години с помощта на Община Пловдив, разказва Филипс. Много деца са минали през отборите ми и повечето сега са почтени граждани, допълва той. В момента едно от момчетата от първата му селекция му помага в треньорската дейност.

Има много талантливи деца с природни качества за футбол. Едно от тях дори хвана окото на треньорите в Локомотив, друго имаше възможност да продължи да тренира в Холандия но се отказа. Благодарен съм на кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков, както и на кмета на Пловдив Иван Тотев, които ми оказват голяма подкрепа в дейността ми. Това е много окуражаващо, защото има много деца, които имат нужда от помощ. Искам да им покажа Божията любов и да им помогна да завършат образованието си и да станат достойни граждани, продължава Шегун, който стяга поредните си селекции за първенствата при подрастващите от есента. Той вече има регистриран отбор под името „Осанна“.

След като стартира футболната си кариера в родината си Филипс минава през египетски тим, а през 2001 година се озовава в България. Пробва се в Славия, но не получава договор. Минава и през Рилски спортист, играе известно време в пловдивския Спартак, после стартира мисионерската си дейност и започва да преподава футбол и християнски ценности на децата в Столипиново. Запознава се с настоящата си съпруга преди 16 години, когато тя е пианистка в църквата. Йоанна е неотлъчно до него, подкрепя го в дейността му и е основният му помощник.

След като се запознахме, си казах, че трябва да се оженя. Обадих се на майка ми и я попитах дали има нещо против да си взема бяла жена. Щом я обичащ и е християнка - няма проблем, отвърна ми тя. След една година се оженихме официално, спомня си бившият футболист. Двамата имат момиченце на 14 години и три момчета на 12, 9 и 1 година. Двете по-големи момчета, разбира се, са част от отбора на Филипс и са фенове на Барселона.

Пловдив е моят дом. Имам жена, деца, привилегирован съм да изпълнявам волята на Господ и да помагам на децата и на хората. Какво повече мога да искам?, споделя Филипс Шегун. Уча децата да обичат и уважават себе си и хората около тях, да правят добри неща, помагам им да изградят характер. Виждам как се променят още след първите няколко тренировки и доста от тях дори ме наричат „татко“, не крие задоволството си нигериецът, който лично проверява дали децата от групите му ходят на училище, разговаря с родителите и учителите. Филипс твърди, че е щастлив и благословен, че е тук и изпълнява мисията си. Благодарен съм на Господ, смятам, че това е начинът, по който може да има промяна към по-добро, завършва той.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина