8 години затвор за Анка от Столипиново, която уби дъщеричката си

Автор: Plovdiv Now 3021
8 години затвор за Анка от Столипиново, която уби дъщеричката си

Окръжен съд–Пловдив призна за виновна Анка Михайлова, обвинена в убийството на дъщеричката си Севда (1,9 г.)  и я осъди на 8 години затвор. Съдът прецени, че деянието е извършено по непредпазливост и я оправда по обвинението за умишлено убийство. Тя ще лежи в затвора при първоначален общ режим. Присъдата бе подписана с особено мнение от младши съдия Иванка Гоцева, пише TrafficNews.

Срещу Анка бе повдигнато обвинение за това, че на 23 септември 2022 г. умишлено е  издевателствала над малолетната Севда, след което детето е починало на 16 октомври 2022 г. Според обвинителния акт убийството е извършено спрямо лице, намиращо се в безпомощно състояние и при условията на домашно насилие. Прокуратурата поиска 18 години затвор за  Анка, но съдът прие, че тя не е извършила престъплението умишлено.

По време на процеса почти всички свидетели определиха Анка като добра и грижовна майка. Съседите разказваха, че малката Севда винаги е била спретната и е изглеждала обгрижвано и щастливо дете. За майката също се изказаха със суперлативи – грижовна, усмихната и винаги поздравявала.

Съдебните медици обаче твърдят че жената редовно е малтретирала детето си. В областта на главата са установени 3 травматични увреждания, като са необходими минимум 2 удара в различни области, смятат експертите изготвили експертизата.

„В случая това не може да се получи от падане. Имало е синдром на третираното дете. Обясненията за механизма на увреждане не съвпадат с травмите. Има симптоми, че детето е третирано в стар период. Възможно е причината за смъртта да е комбинация от травмата и синдрома на раздрусаното бебе”, категорични са вещите лица. Според тях детето е било горено с цигара и имало следи от удари с колан.

Самата Анка даде съвсем различни обяснения за фаталния ден. Тя говори за първи път пред съда, като разказа и нейната версия за случилото се: „Преди 2 години осинових детето и го кръстих Севда на майка ми, която почина. Сама се грижех за него. Тя беше щастлива, имах спестени пари от работата в чужбина, имах и от родителите ми злато и пари и разполагах със средства”, започна разказа си майката осиновител.

„Никой не го е бил и хапал нито тогава, нито преди това”, категорична е Анка.

„Сутринта същия ден станахме със Севда, излизахме на разходка с количката. Играхме и на обяд се качихме горе. Нахраних я и спа следобеден сън. След това пак излизахме. През деня не е падала. Преди 3-4 дни върху нея паднаха столове и имаше синина по крака. Вечерта играхме, пеех ѝ песни и се смяхме. Дойде време за лягане, като преди това я нахраних и изкъпах. Бях чистила и бях махнала пътеките и килимите. Тя си играеше и гледаше детски предавания. Аз ѝ събирах играчките и го сложих на спалнята. Правих и кашата и чух "туп", разказа Михайлова пред магистратите.

„Хвърлих всичко и бягах към спалнята и го видях на плочките. Не беше на себе си. Взех го и го гушнах. Беше със затворени очи, като умряло. Аз го взех и започнах да крещя. Видях, че не идва на себе си. Аз не знаех какво да правя, бях в паника. Виках „Севде, Севде, тук съм майко”, но то не отговаряше. Тогава започнах да викам по-силно за помощ. Излязох от апартамента и не знаех какво да правя. Щипах го да го свестя, не помня да съм го хапала, но не идваше на себе си”, обясни през сълзи Анка.

След края на заседанието, адвокатите на Анка - Димитър Будаков и Хари Харалампиев, заявиха че ще обжалват присъдата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина