13 учебни заведениия са санирани в “Източен“ с 5,2 милиона лева, започва нов програмен период

Автор: Plovdiv Now 4920
13 учебни заведениия са санирани в “Източен“ с 5,2 милиона лева, започва нов програмен период

Какви са ползите от санирането и възможностите за кандидатстване през новия програмен период обсъдиха граждани и администрация от пловдивския район "Източен".

Санирането на жилищните сгради увеличава техният „живот“, намалява се разходите за електроенергия, енергийните загуби и енергопотреблението. Изпълнението на енергоспестяващи мерки снижават разходите за отопление с не по-малко от 30 %, което допринася за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух.

Общият брой на жилищните сгради в Пловдив, които са обновени по европейска програма, са 72 или общо 4 348 апартамента. Район „Източен“ е най-големият бенефициент по проект, спечелен през 2008 година. Благодарение на финансирането бяха санирани 13 училища и детски градини, като се използваха средства в размер на 5,2 милиона лева.

По Националната програмата за енергийна ефективност в район „Източен“ са подадени 13 жилищни сгради, а към настоящия момент ремонтните дейности са приключени за 6 сгради.

Жителите на район „Източен“ коментираха и други теми като  паркиране, зелената система, облагородяването на междублоковите пространства.

По време на срещата бе представен и проектът „Европейски градове като зелена градска врата към лидерството за устойчива енергия” (European cities serving as Green Urban Gate towards Leadership in sustainable Energy – EU GUGLE).

Проектът е финансиран по Седма рамкова програма на ЕС, а Пловдив заедно с Гьотеборг (SE) и Газиантеп (ТR) участва като асоцииран град и провежда дейности, свързани с политиката за обновяване на жилищни сгради.

Проектът започва през 2013/2014 с проучвания от страна на 6-те главни партньори - Виена (AT), Аахен (DE), Милано (IT), Сестао (ES), Тампере (FI) и Братислава (SL), след което при тях са започнали инфраструктурни мерки в определени квартали и групи сгради за саниране, поставяне на соларни бойлери и други съоръжения за подобряване на енергийна ефективност.

Общо 9 европейски града по проекта EU GUGLE обединяват усилията си, използвайки информация, събрана чрез задълбочени проучвания на интелигентното обновяване на сгради, за да приложат иновативни решения, адаптирани към специфичните местни нужди.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина