100-годишна къща в квартал “Капана“ скоро ще бъде съборена

Автор: Plovdiv Now 6992
100-годишна къща в квартал “Капана“ скоро ще бъде съборена

100-годишна къща в квартал "Капана" скоро ще бъде съборена, а на нейно място ще започне строеж на 4-етажна жилищна сграда, научи trafficnews.bg.

Къщата, която предстои да бъде съборена, се намира на ул. "Константин Стоилов" 15 и доскоро там се помещаваше магазин за оборудване за скейтъри и сноубордисти. "18G SHOP" вече е с нова локация, а следващата седмица ще бъде монтирано скеле за събаряне на съществуващата сграда. Проверка в регистъра на министерството на културата установи, че къщата не е паметник на културата, но е в зона на групов паметник. 

Старата сграда  е била закупена от фирма "Галинел" , която е и инвеститор на новия проект. Според собственика Калин Ганев, фирмата има проект за нова сграда, който е съгласуван с Националният институт за паметници на културата. "Състоянието на съществуващата сграда е трагично. Тя е гредоред, който е изцяло компрометиран и няма как да бъде възстановена. В одобрения проект новата сграда е с височина на котата на сградите в съседство" коментира Ганев.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина