В храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив днес се извърши хиротония на епископ Висарион

Автор: Plovdiv Now 1824
В храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив днес се извърши хиротония на епископ Висарион

Днес в  Неделята на Митаря и Фарисея, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив беше отслужена Съборна aрхиерейска света Литургия, по време на която се извърши хиротония на епископ. Архимандрит Висарион, след решение на Св. Синод, получи наречение с титлата „Смоленски”.

След хиротонията епископ Висарион ще продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит.

Хиротонията е в изпълнение на взетото на  16.02.2021 г., решение на Св. Синод в пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и в присъствието на синодалните архиереи: Плевенски Игнатий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

Тогава бе обсъдено ръкоположението в епископски сан на Високопреподобния архимандрит Висарион (Гривов), архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира „Св. Троица”- Кръстова гора, и след проведено гласуване Св. Синод единодушно реши наречението на архимандрит Висарион, с титлата „Смоленски”, да бъде извършено  в Синодалната палата, а епископската хиротония да се извърши на 21 февруари (неделя), от 9:30 ч. в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в гр. Пловдив.

На църковната церемония присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общински съвет Пловдив инж.Александър Държиков и генерал-майор Явор Матеев - командир на Съвместното командване на специалните операции.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина