Земетресение разлюля тази нощ Пловдивско, епицентърът - край Стамболийски и Перущица

Автор: Plovdiv Now 9733
Земетресение разлюля тази нощ Пловдивско, епицентърът - край Стамболийски и Перущица

Трус е усетен тази нощ в райfна на Пловдив. От Сеизмологичния център на БАН потвърдиха, че е регистриран трус с магнитуд 2,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът е между село Йоаким Груево, село Куртово Конаре и град Перущица. Няма данни за материални щети и пострадали, което се обяснява със слабия магнитуд

Трусът е регистриран в 00:42 часа. По данни на института земетресението е усетено в Пловдив, Стамболийски, Кричим, Асеновград, Пазарджик и Перущица. Епицентърът му е с координати 42.11 на 24.55 градуса.

Земетресенията се предизвикват от така наречените активни разломи. Активният разлом е такъв, който в даден момент може да се активизира, тъй като в него все още има движение на земни маси. При активизиране се случва земетресение. То може да бъде причинено от различни фактори. Като цяло това са нормални природни явления, които обаче могат да имат негативни последици за хората. Затова е важно да знаем какво да правим в случай на земетресение и при вторични трусове. 

Клекни, покрий се с ръце, изчакай!
Методът е разработен от Американския червен кръст и се счита за най-надеждния в момента. Ето някои практически насоки:

По време на земетресение не се излиза от сградата. Застанете до вътрешна стена, стабилен шкаф, голяма маса. Това се отнася до мебели без стъклени части. При трус се пазете от прозорци и стъкла. Ако решите да се скриете под масата, клекнете от едната й страна, в близост до краката, а не по средата.

Заставайки до стена или мебел:

1. Клекнете

2. Покрийте главата си с ръце

3. Изчакайте земетресението да премине 

Къде да застанем?
Можете да проверите плана на вашия апартамент или къща, за д а видите къде би било най-безопасно да застанете – кои стени са допълнително укрепени, къде има вътрешни трегери.

Експертите често препоръчват да застенете в коридора. Освен че е вътрешна ниша, той осигурява и най-бърз достъп до изход. Ако имате достатъчно време, можете да отворите входната врата, за да си осигурите възможност за излизане, когато трусът приключи. В никакъв случай не се препоръчва да се криете в кухня, баня или тоалетна. В тези помещения минават множество кабели, има електрически уреди, течаща вода. Затова излезте, ако сте в някое от тях и усетите, че се случва земетресение. Не излизайте на терасата – тя обикновено е висяща конструкция и е най-неустойчивата в сградите.

Оказва се, че старите препоръки да се застава под касата на вратата, вече са отречени, защото не е сигурно, че над всяка каса има допълнително укрепяване с напречна греда.

След земетресението накъде?

След като трусът премине, преценете ситуацията – има ли разрушения, пукнатини по стените, счупени прозорци. Помислете дали да се евакуирате. Не излизайте на тераса. Ако вземете решение да излезете от сградата, изключете ток и газ, спрете водата. Вземете най-необходимите неща с вас в сак или чанта. Изберете да слезете по стълбите. Има опасност въжетата на асансьора да се скъсат, ако са разхлабени. Помислете за място, където можете да отидете, но не оставайте пред сградата или в колата. Навън възможността от падащи предмети е голяма. Затова потърсете открито пространство. Ако ви застигне трус, докато шофирате, спрете автомобила, ако можете, излезте от него, приклекнете до колата и във всеки случай покрийте главата си с ръце.

Добре е да знаете, че когато един активен разлом е причинил земетресение с по-голям магнитуд, той не предизвиква трус следващите няколко столетия. Активирането на един разлом обаче би могло да доведе до активиране на съседен. В България геологически не се очакват земетресения с по-голяма сила от 7.2 поMMS (Moment Magnitude Scale – скалата се използва в днешно време с приоритет пред тази на Рихтер сред експертите). За да се направят точни прогнози за движенията на земните пластове обаче, разломите трябва да се изследват от специалисти.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина