Затварят две яслени групи в Стамболийски, но отварят нова група в детска градина

Автор: Plovdiv Now 7355
Затварят две яслени групи в Стамболийски, но отварят нова група в детска градина

Затварят се временно двете яслени групи в детските градини „Райна Княгиня“ и „Искра“ в Стамболийски, реши Общинският съвет на днешното си заседание. Важно е да се уточни, че те обаче не се закриват и могат във всеки момент отново да бъдат отворени и да приемат деца.

Открива се междувременно още една група в ДГ „Искра“. Децата, навършили две години, могат веднага да постъпят в първа група, вместо в ясла.

Затварянето на яслените групи става след обстойно проучване и с подкрепа от страна на директорите на двете детски заведения. Проучванията са направени на база сграден фонд, на база раждаемост и на база финансови показатели, които сочат, че в момента е неоправдано финансово да се поддържат двете яслени групи, когато в Стамболийски има ясли в отделна и добре поддържана сграда с достатъчно голям капацитет, за да поеме всички малки деца.

За издръжката на дете в яслена група в детска градина субсидията е 1478 лева, а за дете в ясли сумата е много по-висока – 4848 лева. С по-голямата субсидия, която ще постъпи в детските ясли, има възможност те да станат безплатни. На база показател раждаемост цифрите също показват, че не е необходимо в момента да има яслени групи в детските градини. Персоналът от тях ще бъде пренасочен към други звена в отрасъл „Здравеопазване“ в Община Стамболийски, пише stamboliyski.tv.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина