Започва ремонт на храм “Св. Георги“ в Ново село СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 21845
Започва ремонт на храм “Св. Георги“ в Ново село СНИМКИ

Започва ремонт на храма "Св. Георги" в Ново село. Още през юни месец кметът на Община Стамболийски Георги Мараджиев е изпратил писмо до Дирекцията по вероизповеданията с искане да бъдат отпуснати 21 000 лева за ремонта. Вчера оттам отговорили, че отпускат 5 000 лева. „Останалите пари се надявам да получим след Нова година. Ако не ни бъдат осигурени, ще ги заделим от новия бюджет, но съм категоричен, че храмът в Ново село ще бъде ремонтиран”, заяви градоначалникът.

„Св. Георги” е една от най-старите църкви на територията на Пловдивска област. Изградена е още по турско време благодарение на доброволния труд на новоселци. Освещаването е извършено на 14 октомври 1884 година. Църквата се свързва с една от най-светлите личности от Априлското въстание - Васил Петлешков, който два дни е намерил убежище и се е укривал от турците в храма. Днес в църквата "Св. Георги" се пазят още иконата на Исус Христос от 1882 г. и една икона на Светите братя Кирил и Методий, дарена от Васил Друмев.

В момента се работи по изографисването на стените, като работата е поверена на един от най-добрите пловдивски живописци Илия Йончев. „Аз лично днес бях на място и разговарях с отец Серафим, като го уверих, че в мое лице ще има безрезервна подкрепа за довършване ремонта и изографисването на църквата”, допълни Мараджиев.

Снимки: Фейсбук

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина