За пръв път двойка се венча в ремонтирания храм „Св. Пр. Илия“

Автор: Plovdiv Now 6954
За пръв път двойка се венча в ремонтирания храм „Св. Пр. Илия“

Двойка от Стамболийски са първите младоженци, които се венчаха в църква „Св.Пр. Илия“ в пловдивското село Чурен преди няколко дни. Храмът бе възстановен по идеята на инициативен комитет на хора свързани със селото и с труда на доброволци и стотици дарители от цялата страна, като ремонтът стартира през 2015 година.

„Ние сме семейство от много години, но нямахме църковен брак. Когато нашият кум Ангел Стоянов, заедно със съпругата му Петя, ни предложиха да се венчаем в новата църква, се зарадвахме и веднага прегърнахме идеята. Сигурни сме, че духовното ни събиране тук ще ни донесе здраве и благоденствие – на сина ни и на нас“, споделят Румен и Елена Данаджиеви. Двамата са били бракосъчетани от отец Симеон, свещеник във възстановения храм. 

Кумът им пък е един от най-големите финансови дарители на храма. Църквата е приемала миряни до 70-те години на миналия век, а след това е била затворена и с времето запустяла.

През годините на социализма оригинална камбана е била свалена от храма и поставена на Паметника на трите поколение в гр. Перущица. При започването на ремонта Църковното настоятелство внася искане в Общинския съвет в града  за връщането й, което е прието и камбаната е върната. Времето обаче е оставило своя отпечатък върху нея и днес тя е спукана. Затова към този момент,  е поставена като свята реликва срещу входа  на храма.  Под купола на многовековната църква има нова 100 – килограмова  камбана, която  оглася със звъна си селото и планината всяка неделя.

На 3 юли тази година, с дълга и изключително тържествена литургия възстановеният храм „Св. Пр. Илия“ бе осветен от пловдивския митрополит Николай.   

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина