Вещи лица: Маринашки е пушил трева преди катастрофата

Автор: Plovdiv Now 10298
Вещи лица: Маринашки е пушил трева преди катастрофата

Автор: Георги Тошев

Делото срещу Петър Маринашки, причинил жестоката катастрофа край Кадиево, е на финалната си права и на втора съдебна инстанция. В поредно заседание днес в Пловдивския апелативен съд магистратите приеха експертното заключение на направената химикотоксологична експертиза с което делото се изясни от практическа и правна страна.

Вещите лица направиха заключение, че марихуаната е взета в период 16 до 24 часа преди настъпването на катастрофата.

Отрицателният  резултат от направения тест на пътя, непосредствено след инцидента, се дължи на това, че марихуаната в организма на Маринашки присъства в количество под границата на отчитане на теста, смятат експертите.

Петър Маринашки се възползва от правото си да даде обяснения пред съда, като изтъкна, че причините довели до катастрофата са, че се е разсеял от бутането на седалката от страна на Виктор и от това, че се е обърнал, за да му противодейства:

„След катастрофата се стекоха случайни хора и изкарахме приятелите ми от колата и ги оставихме на тревата. След половин час дойдоха полицаите и ми казаха да стоя по-настрани. После дойде и линейка и качиха приятелите ми за болницата и останахме аз и полицаите, докато вземат колата ми на платформа. После отидохме до ареста в Стамболийски и чакахме медицинско лице да ме прегледа и после тръгнахме за 3-то районно в Пловдив. Майка ми ме чакаше отпред да ми даде храна и сок. След катастрофата сам извадих Георги и после Виктор. След това отидох да извадя Тошко, но вратата не можеше да се отвори. Със спрелите да помагат хора извадихме Николай през шофьорската врата. После се опитвахме да извадим Тошко и вратата направо падна.

Виктор ми буташе седалката и изгубих контрол над автомобила”, разказа Маринашки пред съда.

Той отхвърли обвиненията на близките на загиналите момчета по повод разпространените клипове как шофира с изкарани през прозореца крака и, че участва в гонки.

„Това на клиповете не съм аз и това дори не е моят автомобил”, допълни Маринашки.

В своите пледоарии, прокурорът по делото Иван Даскалов поиска по-голямо наказание от наложено от първоинстанционния съд, като според него присъдата трябва да се измени от 5 на 7 години. Според държавното обвинение смекчаващо вината обстоятелство е само оказването на помощ на пострадалите. За подобно престъпление законът предвижда от 3 до 15 години затвор, а Окръжен съд наложи на шофьори 5 години затвор.

Адвокатите на пострадалите от своя страна поискаха наказание ориентирано към максимума за Маринашки, като се обединиха около тезата, че предвид наличието на наркотици, превишена скорост и лоши характеристични данни на обвиняемия, присъдата трябва да е с изключителен превес на отегчаващите вината обстоятелства.

Защитата на Маринашки пледира за по-лека присъда и намаляване на наказанието. Според адвокат Йордан Давчев е наличие становище за съпричиняване на вина, защото ако Виктор не го е бил ритнал е можело да не стане ПТП. Институциите също са отговорни, заради състоянието на пътя и липсата на мантинели.

Решението на Апелативен съд-Пловдив ще бъде обявено в законовия едномесечен срок.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина