Условна присъда за моторист, убил най-добрия си приятел в катастрофа край Стамболийски

Автор: Plovdiv Now 11666
Условна присъда за моторист, убил най-добрия си приятел в катастрофа край Стамболийски

Автор: Георги Тошев

31-годишният Петър Пенсов получи 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок, затова, че по непредпазливост е причинил смъртта на най-добрия си приятел Георги Коев при катастрофа с мотор, предаде trafficnews.bg.

Инцидентът стана преди почти 4 години, на 25 април 2020 г., на изхода на град Стамболийски. Пловдивчанинът Петър Пенсов управлявал мощен мотор кавазаки, собственост на приятелката му. Заедно с него се возил и Георги Коев, с който са израснали заедно и се познават от деца. По делото е изяснено, че шофьорът бил правоспособен водач, но не притежавал нужната категория за управление на мотоциклет. Спътникът му бил без предпазна каска и нужната екипировка. Около кръстовището на Орта хан, в посока от Пловдив към Пазарджик, Пенсов ускорил скоростта до 107 км./ч, при ограничение 30 км./ч.

Пред него се движил автомобил с 66-годишен водач на и съпругата му, които пътували по пътя от Стамболийски към Цалапица. Малко преди моста на река Марица в участък с двойна непрекъсната линия. Водачът на колата предприел ляв завой, за да излезе от главния път към коритото на реката. По това време Пенсов бил на около 39 метра от колата, но не намалил. Отклонил леко надясно, но не успял да избегне сблъсъка и се ударил в дясната задна част на автомобила. Моторът излязъл от пътното платно и се ударил в металната ограда. Георги Пеев получил тежка травма на главата и загинал на място.

При инцидента пострадал и водачът на мотора, който бил транспортиран в болница с диагноза фрактура на крайниците. Към момента Пенсов се придвижва с помощта на патерици, претърпял е 7 операции, предстоят му още 2 и една много сериозна на кръста и гръбначния стълб. Има издаден ТЕЛК с определена 75% инвалидност и е пенсионер по болест.

В съдебната зала Пенсов и адвокатката му Светлана Званчева пожелаха делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие и обвиняемият призна изцяло фактите и обстоятелствата, така както са описани в обвинителния акт.

„Съжалявам, беше ми приятел. Моля за по-леко наказание”, каза Пенсов пред съда.

От прокуратурата поискаха присъда с превес на смекчаващите вината обстоятелства - чисто съдебно минало, добро процесуално поведение, млад възраст, съдействие в хода на досъдебното производство, здравословни последици от катастрофата и забранена маневра от другия шофьор. Макар законът да предвижда наказание от 5 до 15 години, представителят на държавното обвинение поиска наказание ориентирано около минимума, което след редукцията от 1/3, заради признаването на вина, да стане около 3 години. Прокурорът поиска и отнемане на книжката за период над 3 години.

Адвокат Званчева също настоя за условна присъда, като наблегна на това, че Пенсов търпи душевни страдания за загубата на най-добрия си приятел и физически болки от случилото се, които няма да бъдат заличени.

След като изслуша внимателно страните, съдия Иван Бонев определи наказание от 4 години и половина, което след приспадането на 1/3 за признаването на вина става 3 години. То ще бъде отложено във времето с 5 години изпитателен срок (б.а. условно). Пенсов остава и без шофьорска книжка за период от 3 години и трябва да заплати 6264 лева разноските по  делото.

Страните могат да обжалват решението на съда в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина