Уникален екопарк ще има в Стамболийски - първи по рода си в областта

Автор: Plovdiv Now 103650
Уникален екопарк ще има в Стамболийски -  първи по рода си в областта

Първият по рода си общински екопарк ще бъде създаден в Стамболийски. Готов е вече 3D проекта за съобъжението, което ще се намира в парка пред  читалище „Никола Вапцаров“.

„Този парк е мечтата на всяка една община, на всеки един град, на всяка едно населено място и най-вече на всички деца и ще бъде в Стамболийски“, каза кметът Георги Мараджиев.

Проектът предвижда да се отстрани асфалтът пред фотото и двата парка, които в момента са разделени от една затворена улица, да се слеят в един голям зелен остров. Ще се изгради алея от павета, която ще свързва площада с улицата от другата страна, за да могат да преминават хората.

Най-интересното съоръжение ще е лифтът, който ще бъде двоен и с дължина 35 метра. На мястото на сегашната улица ще минава изкуствена река, ще има кораб с две пързалки, като под него ще има специален синя мулч, който ще наподобява море и ще предпазва децата от падане. Корабът ще бъде умалено копие на истински – с палуба и трюм, като навсякъде ще може да се играе.

Ще има и три вградени в земята батута. Над реката на 4 метра височина ще минава мост, който ще свързва лифта с останалата част на екопарка. В него ще бъдат разположени еколюлки, съоръжения за катерене, две люлки гнездо, паркур, както и две кули. На сенчестите места ще има екопейки за майките, за да наблюдават децата си, докато играят.

Подготвен е и проект за старото лятно кино и за централния площад пред читалището. Резултатът ще бъде един красив комплекс от централния площад, екопарка и Лятното кино. Предстои и ремонт на читалището, като сградата също ще се върже с целия този архитектурен комплекс.

„До края на мандата мечтата ни за този комплекс ще се сбъдне, дори смятам, че ще имаме нещо повече, нещо, за което даже не сме мечтали. Искаме Стамболийски да стане най-красивото място за живеене и ще го постигнем! Още следващата пролет, а защо не и до края на тази есен екопаркът ще бъде изграден. Така че, не обещавам нищо за далечното бъдеще, обещавам нещо, което вече сме започнали и стъпка по-стъпка ще стане в близко време и ще се ползва много години от жителите на общината! Надявам се на сесията утре всички общински съветници, независимо от коя партия са, да подкрепят със своя глас проекта за екопарка!“, каза още кметът Георги Мараджиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина