Топ адвокат пое защитата на Илиян, който уби приятелката си в Куртово Конаре

Автор: Ива Модова 6186
Топ адвокат пое защитата на Илиян, който уби приятелката си в Куртово Конаре

Софийски топ адвокат пое защитата на Илиян Рангелов, осъден на първа инстанция за убийството на Милена в Куртово Конаре. Днес Рангелов застана пред Апелативен съд с молба да бъде оневинен. Той обжалва наложеното му от Окръжен съд наказание от 14 години затвор. През юни магистратите приеха, че убийството не е извършено с особена жестокост и затова промениха състава на престъплението. Така Рангелов бе признат за виновен по чл. 115, а не по чл. 116 , както първоначално бе повдигнато обвинението.

Като причина в жалбата си, защитата в лицето на адвокат Розалина Апостолова, бе описала неправомерното тълкуване на доказателствата, които за нея са косвени. Защитата изтъкна факта, че цялото обвинение се крепи на обясненията на Илиян, неговите признания, които по думите на подсъдимия са изтръгнати след тормоз. 

„В това наказателно производство не са налице достатъчни доказателства, за да се направи извод, че Рангелов е автор на деянието. То лежи единствено и само на едни обяснения, дадени преди да бъде привлечен като обвиняем и които нямат стойност в съда”, заяви Апостолова в залата.

Тя надългo и широко се спря именно на тези обяснения, както и на полиграфския тест. Според нея те нямат тежест в съда и не са обект на разглеждане. Що се отнася до оръжието – нож, за нея отново няма доказателства, че това е острието, с което е прободена Милена.

„Това е стандартен нож. Поне 70% от домакинствата имат такъв. Нормално е той да знае как изглежда и къде го държи, за да го опише и дори нарисува. Та и мен да ме питате и аз знам къде си държа приборите и как изглеждат. Само забележете, че по ножа не е открита кръв, както и по канала на мивката. Нали го е измил? Защо няма материал по канала или стените на мивката?”, попита Апостолова.

Тя подчерта, че именно заради психическия тормоз, клиентът й е признал за убийството и отново заради това е разказал и показал действията си по време на експеримента.

„Няма как човек, който толкова подробно да опише неща, които само той и жертвата му знаят, и да не е автор. Говора за думи и действия, видими от експеримента”, каза адвокат Тошкова, представляваща семейството на Милена Динова.

Частното обвинение е внесло протест спрямо наложената присъда от Окръжен съд. Според Тошкова, квалификацията е неправилно отсъдена.

„Налице е особена жестокост. Рангелов със сила е забил ножа в гърдите на жертвата си, дори го завъртял. Последвалото му поведение- да я остави на студа и да се направи на заспал. Патологичната му ревност. Всичко това сочи за жестокост. Размера на наказанието също е твърде ниско”, заяви Тошкова.

В съдебна зала присъстваха роднини на Милена. Близките настояват за най-тежкото наказание – доживотен затвор. Още при първата присъда, майката на Милена е била смазана от новината. Тя се обърнала към адвокат Тошкова с думите „След 5 години той ще излезе, а моето дете няма да се върне от гроба”. Днес майката - Ангелина, не присъстваше в съдебната зала. 

За по-тежка присъда настоя и прокуратурата.

След два месеца Илиян Рангелов ще научи, какво е решението на Апелативен съд-Пловдив.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина