Стоянка Мавродиева от Стамболийски поиска отлагане на делото

Автор: Plovdiv Now 15218
Стоянка Мавродиева от Стамболийски поиска отлагане на делото

Отлагане на делото и разпитите на призованите свидетели за друга дата - това поиска съпругата на бившия общински съветник от Стамболийски Стоян Мавродиев от Окръжния съд днес. Преди заседанието Стоянка Мавродиева бе депозирала молба, с която моли съда то да бъде насрочено за друга дата. В заявлението си Мавродиева пише, че в началото не разбирала сериозността на повдигнатото ѝ обвинение, поради което решила да не ангажира адвокат, а сама да организира защитата си. Впоследствие обаче провела срещи с юристи, които ѝ обяснили, че процесът, който върви срещу нея, е сериозен, но отказали да поемат защитата ѝ, тъй като нямали време да се запознаят с материалите, предаде trafficnews.bg.

Припомняме, че Стоянка Мавродиева е обвинена в източване на пари от еврофондове. Според държавното обвинение, в заявленията си за подпомагане тя е посочила обработваеми площи, които не са били реално ползвани, стопанисвани и обработвани през стопанската 2017 година. Става въпрос за общо 108 парцела с площ от общо 860 дка, в землищата на гр. Стамболийски, село Ново село и други населени места. За същите престъпления бе осъден нейният съпруг Атанас Мавродиев, който впоследствие бе освободен от поста си на общински съветник в Стамболийски.

Мавродиева регистрирала четири търговски дружества, които следвало да се занимават със земеделска дейност. Служители на фонда обаче извършили проверка на място на заявените площи и установили, че те не са обработват, както било посочено в документите, подадени от жената. Част от тях били заявени като угари, но липсвала каквато и да било обработка.

Други, за които Стоянка Мавродиева твърдяла, че са с посеви от ечемик и царевица, въобще не били засети. Не съответствал и посоченият брой овошки в ябълкова градина.

В молбата си пред съда днес подсъдимата поиска отлагане и поради причината, че трябва да да полага грижи за четирите си деца. Изненадващо обаче, съпругата на бившия старейшина все пак се появи в съдебната зала, макар и със закъснение. Пред магистратите тя отново заяви, че желае отлагане на разпитите, с изключение този на възрастна жена, която е пътувала от град Тутракан, за да се яви днес в съдебната зала. По отношение на защитата си, тя допълни, че е разговаряла с двама адвокати. Тъй като делото било обемно, и двамата имали нужда от време, за да организират защитата ѝ.

В крайна сметка, показания пред съда днес даде единствено Райна Григорова. По време на разпита стана ясно, че към материалите по делото е приложен договор за рента на земеделска земя, собственост на Григорова. Жената обаче твърди, че не е подписвала такъв документ и не познава семейство Мавродиеви. Въпросната земя се намира на територията на община Стамболийски и е с площ 1440 кв. м. Тя била собственост на Райна и на нейната сестра, която наскоро починала. 
 
"Не са ми казвали някой да е използвал тази земя. За съжаление, не съм ходила там, за да я видя", обясни пред магистратите Григорова. От разпита стана ясно още, че въпросният договор е подписан с инициалите на Райна. Предстои да бъде изяснено дали подписът съответства на този на свидетелката.
 
Трима от призованите свидетели не се явиха в съда. Само един от тях бе депозирал заявление, в което съобщава, че здравословното му състояние възпрепятства явяването му. Разпитите ще продължат на 29 март, когато се очаква Мавродиева да се появи в съдебната зала с упълномощен адвокат. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина