“Стефан Данаилов. Игра на живот“ - представят книгата в Стамболийски

Автор: Plovdiv Now 6422
“Стефан Данаилов. Игра на живот“ - представят книгата в Стамболийски

На 22 март, от 18.00 часа, в новия Общински информационен център в Стамболийски, ще бъде представена книгата ,"Стефан Данаилов. Игра на живот“ от журналиста Георги Тошев, която е в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор.

Стефан Данаилов е роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян.

Легендарният актьор има над 150 роли в киното, театъра и телевизията.

Почина на 27 ноември през 2019 година, 15 минути след полунощ във ВМА, където лекарите се бореха за живота му от началото на месеца.

76-годишният Данаилов беше поставен в медикаментозна кома, когато бе приет по спешност във военната болница, защото събираше вода в белите дробове.

По-рано - на 9 октомври 2019, той вече бе постъпил за лечение във ВМА след усложнения от вирус. Впоследствие разви дихателна недостатъчност, бе интубиран и се наложи да бъде поставен в медикаментозна кома и да се изтегли събраната вода в дробовете му.

Близките му твърдяха, че големият проблем е откритото по-рано онкологично заболяване.

Стефан Данаилов беше заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БКП/БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 16 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран за народен представител в няколко парламента.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина