Стамболийски посрещна Националния празник в носии и с кръшни хора ФОТОГАЛЕРИЯ

Автор: Plovdiv Now 9504
Стамболийски посрещна Националния празник в носии и с кръшни хора ФОТОГАЛЕРИЯ

За поредна година на 3-ти март хора от цялата община Стамболийски се включиха в празника и дойдоха да почетат заедно Националния празник на България и да развеят гордо трибагреника пред паметника на ген. Шувалов, където традиционно се отбелязва важната дата.

Тази година празникът беше по-особен, защото голяма част от хората, както и част от общинската администрация, заедно с Кмета Георги Мараджиев  бяха облечени в народни носии.

„Чувството, когато си облечен в българска народна носия е невероятно. Няма мъж, облякъл носията, да не усети тук в лявата част на гърдите си, че в сърцето му тупти и частица от сърцето на Левски. Няма жена, която да не почувства, че във вените й тече и частица от кръвта на Райна Княгиня, когато облече българска носия. С тези дрехи и хорото ни тази година стана по-цветно и по-красиво, каквато е нашата родина. С хорото, което тази година изиграхме по време на честването на Националния празник, община Стамболийски подкрепи и инициативата „Пробуждане с хоро”, разказа кметът на Стамболийски.

Програмата започна в 15:00 часа пред паметника на ген. Шувалов в парка с картата „Малката България“. Граждани, представители на различни организации и градската администрация поднесоха венци и паднаха на колене, за да почетат загиналите в боевете на национално обединение. Проведе се и вълнуваща възстановка на битката между руската армия и турците и посрещането на освободителите. В нея участваха членовете на комитет „Родолюбие“ и танцьори от танцова формация „Траке“. Пловдивските родолюбци развяха и знамето, с което Шувалов е предвождал отряда си, ушито специално от членове на комитета.

„ Тази дата е свята в българската история, защото е синоним на думата СВОБОДА! Всеки човек обича тази дума, не я обичат само тираните, защото тя векове наред се свързва с мъчениците, с будителите, с героите! Нашите герои са българските апостоли, безстрашните опълченци, хилядите руски войници, жертвали живота си за нашата СВОБОДА и целият български народ, който с вярата си постигна тази СВОБОДА! Затова нека днес сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на СВОБОДАТА и винаги да помним, че саможертвата на героите, тяхната сила и смелост, подвигът им връщат националното ни достойнство и бъдещето ни като народ!“ каза в словото си кметът Мараджиев.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина