Среднощни хайки в Двореца Кричим! Автомобили пристигат по късна доба, изстрели огласят местността

Автор: Деница Лещева 25683
Среднощни хайки в Двореца Кричим! Автомобили пристигат по късна доба, изстрели огласят местността

Съмнителни автомобили влизат в Двореца Кричим посред нощ, вероятно - с цел отстрел на животни. Това потвърди пред наш репортер кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев, след като в администрацията заваляха сигнали от притеснени жители на Куртово Конаре. Първоначално те се обърнали към градоначалника с информация, че в комплекса се предлагат сърни за продажба, в това число - и бременни животни. Освен това се предлагало и месо от благородните животни, както и дърва за огрев.

Оплакванията продължили, като по-късно станало ясно, че около 22:30 - 23:00 часа на територията на стопанството се допускат автомобили. Конвоят напускал пределите на Двореца Кричим около 3:00 - 4:00 часа сутринта, а през това време оттам се чували изстрели. На пръв поглед, единственото логично обяснение е организиран отстрел на животни, смята кметът на общината. 

Припомняме, че достъпът до ловното стопанство, което по-рано тази година бе предоставено на Югозападно държавно предприятие, все още е ограничен. До него все още се допускат посетители, единствено след разрешение от страна на администрацията на благоевградското предприятие.

"За да влязат автомобили в стопанството, това означава, че управителят е разрешил. Без негово съгласие, няма как да минат през охраната", категоричен е Мараджиев. Според него не е изключено среднощните хайки да са свързани с продажбата на месо. 

"Ще изискам проверка, за да разбера какво правят тези автомоби в ловното стопанство и запознат ли е управителят на ловното стопанство", каза още той. Вчера той е сезирал няколко институции за съмненията за търговия със сърнешко месо. 

"Изпратени са писма до премиера Бойко Борисов, до министъра за земеделието, храните и горите и до областния управител на Пловдив. С тях уведомявам за сигналите, които съм получил, и казвам, че директорът на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов не отрича напълно информацията", разказа още градоначалникът. По думите му, Дамянов не отрекъл, че в предприятието се продава месо, по време на разговор между двамата. Това, от своя страна, повдига въпроси, свързани с произхода и контрола върху производството му. 

"Най-грозното е, че продажбата на месото става регламентирано, по определен ценоразпис. Аз питам: Кой има възможност и кой си е купувал досега месо от двореца Кричим? Също така, дворецът месокомбинат ли е? Има ли разрешение за производство на месо? Как става самата търговия - с касов бон ли? Къде се дерат животните, кой ги убива, по какъв начин става всичко това и кой разреши убиването на животни и тяхната продажба във вид на месо?", коментира още Мараджиев. Кметът сподели надеждата си, че в най-скоро време ще бъдат назначени проверки, които да установят дали има връзка между влизането на автомобили в стопанството посред нощ и търговията с месо, както и дали отстреляните животни се изнасят от комплекса.  

Припомняме, че това не е единственият сигнал, свързан със съмнителна търговия на месо, през последните дни. Преди два дни, по време на съвместна акция на Икономическа полиция - Пловдив и служители на Агенцията по храните, бе конфискувано почти един тон месо от магазин в близкия град Кричим. Обектът е бил затворен, а проверяващите са започнали щателна ревизия на наличното месо и документацията в обекта. 900 килограма свинско месо, карантия, сланина и други продукти са се оказали без необходимите документи за произход.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина