Смях и детски игри в Пловдив! Малчугани с увреждания посетиха града за пръв път

Автор: Деница Лещева 4877
Смях и детски игри в Пловдив! Малчугани с увреждания посетиха града за пръв път

Малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип в Стамболийски се отдадоха на игри и смях в Европейската столица на културата. Петте дечица бяха първите потребители на новата социална услуга в общината - безплатен превоз до Пловдив с помощта на специализиран транспорт. В продължение на малко повече от час децата опознаха атракциите около Гребния канал в града.

Разходката започна в парк "Розариум", където децата и техните бавачки си устроиха малък пикник и се възползваха от атракциите. Най-очаквано от тях бе посещението на Гребната база, която виждат за първи път.

"Тук няма специалисти - нито психиатър, нито невролог, нито кардиолог. Налага се да ходим до Пловдив и се радваме, че ни се осигурява достъп до специализиран транспорт", споделя г-жа Койчева, която е медицинска сестра в центъра. Тя допълва, че често извеждат малчуганите от дома. Вече са успели да им покажат Острова в Пазарджик, река Въча и много други места из региона. Няколко пъти са идвали и до Пловдив, но за пръв път имат възможност да покажат града на децата.  

"Услугите на центъра са първите от този тип в града. Всичко, което правим, е ново и за нас, и за самата община. За децата, чийто живот е преминал в други институции, тук е много различно, много по-добро", споделя ръководителката на ЦНСТ Тамара Бакалова. Самият център функционира от 5 години, а жените от персонала споделят, че вършат работата си с изключителни любов и внимание и непрестанно мислят за децата.

"Самите те са променени - по-усмихнати, социализирани, знаят как да контактуват с хора. Новият им дом се доближава до семейната обстановка", разказват още от центъра. 

Въпреки положителната емоция, проблеми не липсват. Те са свързани най-вече със здравословното състояние на общо 14-те настанени към момента деца. Независимо от безсънните нощи обаче, сестрите в дома споделят, че вече са се научили да се разбират с малчуганите дори и без думи. 

Институцията се опитва да осигури всичко необходимо за нуждите на малчуганите. Въпреки това, има и неща, които никога не са достатъчни, споделя ръководството.

"Някои много обичат да играят с телефони, но бързичко ги чупят. Дрешки се късат почти всеки ден - децата играят, падат и панталонките заминават", признава Тамара. Тя допълва, че именно дрехите и старите мобилни апарати биха били от голяма помощ за работата на центъра. 

Припомняме, че от община Стамболийски стартираха ежеседмични помещения на Европейската столица на културата, предвидени за хора с увреждания. Към момента на територията на общината живеят 68 души с двигателни проблеми. За следващия тур, който ще се проведе след седмица, досега са се записали трима. Превозът ще бъде с предварително записване в деловодството на Общината или на телефон 0339 62493, а потребителите ще трябва да пътуват в присъствието на придружител.

Бусът е оборудван с модерна рампа за инвалиди и климатик и бе закупен преди време със средства, осигурени по социален проект. Целта е максимален брой хора да се докоснат до атракциите на Пловдив през 2019 година.  

Какво още предвиждат от администрацията - вижте във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина